Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Какво представляват антиоксидантите

в Лайфстайл
Loading...

Днес антиоксидантите се намират на пика на популярността си. Какво представляват те?

Антиоксидантите са клас молекули, които потискат или забавят окислението на други молекули. Някои антиоксиданти организмът сам произвежда – глутатион, коензим Q, мелатонин, пикочна киселина, билирубин и алфа-липоева киселина. Други антиоксиданти се съдържат в храните. Употребата на голямо количество продукти, богати на антиоксиданти, може да повиши антиоксидантната активност на организма и да намали риска от някои заболявания.

Кислородът, който попада в нашия организъм с въздуха, прониква в кръвта и стига до всяка негова клетка. Но освен полза кислородът може и да му навреди. В някои случаи продуктите от окислението в нашите клетки се превръщат в свободни радикали – високореактивни молекули, които могат да разрушат белтъчните молекули и ДНК. На тях приписват много заболявания, включително и онкологични. Антиоксидантите могат да влязат в реакция със свободните радикали и да неутрализират пагубното им действие върху организма. Свободните радикали са различни и изпълняват различни функции; това се отнася и за антиоксидантите. Най-полезните за организма антиоксиданти обезвреждат свободните радикали.

 

Какво представляват свободните радикали

 

Свободните радикали, или оксидантите са молекули, които имат един свободен електрон, поради което притежават висока химическа активност. Те участват в много процеси, които ежесекундно се извършват в клетките на нашето тяло. Без тях е невъзможно нормално да се усвоят храните и борбата с бактерии, вируси и гъбички.

Но при неблагоприятни фактори – лоша екология, неправилно хранене, стрес, пушене, в организма настъпва срив и той произвежда повече оксиданти, които започват да рушат съвършено здрави клетки, органи и тъкани. Тогава на арената излизат антиоксидантите – веществата, които могат да свържат и по този начин да обезвредят свободните радикали.

Съществува мнението, че употребата на продукти, богати на антиоксиданти, удължава младостта и разрушава злокачествените тумори, но засега няма убедителни научни данни за това твърдение.

Не е вярно, че антиоксиданти съдържат само плодовете и зеленчуците; неотдавна бяха направени изследвания, които показват, че богати на антиоксиданти са всички растителни продукти. Т.е. те се съдържат и в бобовите и зърнените храни, в ядките и семената.
Свободните радикали не са съвсем вредни за нашия организъм. Те се използват за борба с бактериите. Свободните радикали стават опасни, когато са в голямо количество.

Кои са най-полезните антиоксиданти

1. Ресвератрол
Този фитохимически или растителен химикал се съдържа в голямо количество в червеното грозде. Той помага да бъде здрава нашата сърдечно-съдова система, стимулира липидния метаболизъм, като намалява нивото на „лошия“ холестерин и предпазва кръвта от сгъстяване. Освен това ресвератролът има антиракови свойства и действа противовъзпалително на клетките.

2. Сулфорафан
Съдържа се в белокочанното зеле, брюкселското зеле, броколито. Той представлява сероорганично съединение, което намалява риска от болести на дебелото черво.

3. Ликопин
Съдържа се в доматите; подобрява общото състояние на сърдечно-съдовата система; намалява риска от болести на стомашно-чревния трак и простатата.

4. Каротиноидите са клас пигментирани молекули, на които са богати кайсиите, тиквата, спанака, броколито и морковите. Един от каротиноидите – лутеинът, е важен за здравето на очите. Лутеинът и свързаният с него каротиноид зеаксантин помагат да се подобрят когнитивните способности при стареенето на организма. Ежедневната доза на каротиноидите е 0,9 мг.

5. Витамин С
Той е един от витамините антиоксиданти. Съдържат го в голямо количество червените чушки, броколито, цитрусовите плодове. Витамин С стимулира работата на надбъбречните жлези, на имунната система; възстановява увредените тъкани. Ежедневната доза на витамин С е 75-90 мг.

6. Витамин Е
Бадемите, орехите, шамфъстъкът, грахът, царевицата, аспержите и други са отлични източници на витамин Е. Съдържа се още в пшеничните зародиши и в слънчогледовото масло. Диета с високо съдържание на витамин Е съществено намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната доза е 15 мг.

7. Селен – съдържа се в кокосовия орех, чесъна и др. Ежедневната му доза е 0,05 мг.

Учените изучават активно свойствата на антиоксидантите, за да определят в какви дози трябва да се приемат. Според тях не бива да се приемат допълнително синтетични добавки с антиоксиданти, тъй като организмът ни може да ги получи в пълен обем от храната, която употребяваме всеки ден.

Издателство PACПEP

Loading...

Последни от Лайфстайл

Съдят Мадона

Loading... Жалбоподателка твърди, че кралицата на поп музиката Мадона не е била
Отиди Горе