Какво (не) знае руският премиер Дмитрий Медведев? (ВИДЕО)

На следващия ден, след като на 5-ти март 2019-та г. си тръгна от България, премиерът на Русия даде пресконференция в Люксембург. Един от първите зададени му въпроси беше за България и заинтересоваността на Русия да участва в изграждането на АЕЦ “Белене”. Още преди да му бъде зададен въпроса, от журналист от централната държавна телевизия, Медведев натърти “РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ ЗНАМ”, какво ще ме питате. В последствие се оказа, че някои работи той все пак ги ЗНАЕ, а други … май не.
Ще повторя още веднъж, че въпросът е изключително кратък и ясен: “Заинтересована ли е Русия в изграждането на АЕЦ “Белене””? Отговорът е доста по-дълъг и за да бъде разбран трябва да се слуша изключително внимателно, от видеото в края на статията (само 2:41 мин.).

Събраха се! Снимката е от Фейсбук стената на министър енерГЕПИка Теменужка Петкова и е от 12-ти август 2019-та г., направена в Туркменистан.

И така, във видеото Медведев казва, че Русия е ЗАИНТЕРЕСОВАНА да участва в процедурата за избор на инвеститор (тендъра, както той го нарича на руски) и изтъква най-важният елемент за това. Да се направи РЕВИЗИЯ на вече закупеното от нас старо желязо, което сега ръждясва на брега на Дунава, за да се установи, какво има и какво няма. Т.е. следва нова продажба на старо желязо, което ще ни струва поне милиард и половина, ако не и повече, защото сме търпеливи. Нито един друг аргумент той не посочва.

Но това не е всичко! В края на отговора си той подсилва интереса си към схемата в България, като изтъква, че Русия вече изгражда свои АЕЦ в “редица други европейски страни” и ги назовава. Това са Турция, Унгария (Венгрия на руски) и Финландия. Но дали това е така?

И в трите посочени страни има проекти, които се намират на различни начални етапи от своето потъване. Във Финландия местният ядрен регулатор вече години НЕ издава лиценз за старта на строителството на нова руска АЕЦ с един реактор ВВЕР-1200. Не е ясно дали въобще някога това ще се случи. Т.е. изграждане все още НЯМА. В Унгария нещата са още по-далеч от очакване на лиценз за старт на строителството. Т.е. и там НЯМА изграждане. В Турция изграждане ИМА, но … то не се провежда на територията на Европа, както твърди от Люксембург Медведев, а на Азия. Ти да видиш!

На практика излиза, че в Европа Росатом строи само в Беларус и в самата Русия. Интересно, защо Медведев не посочи и Беларус в “редицата европейски страни”??? Сигурно защото я разглежда вече, като руска губерния?

Та такива ми ти работи. Умното гледане и слушане не е проста работа.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)