Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Какво значат 20 минути сред природата за здравето ви

в Лайфстайл
Loading...

Шумолене на листа, напъпила зеленина и аромат на борови иглички: гората привлича много хора.

Дори кратка разходка сред природата може да спомогне за значително намаляване на стреса, потвърждава проучване на Мичиганския университет.

Двайсет минути дневно на открито са достатъчни значително да понижат нивото на хормоните на стреса. В журнала Frontiers in Psychology изследователи говорят за вземане на хапче „природа”, съобщава Business insider.

Кортизолът, известен още като хормон на стреса, се произвежда в кортекса и се разгражда в черния дроб. Постоянно високите му нива, каквито има при хроничния стрес, се свързват с прекомерната пълнота, отслабване на имунната система, сърдечносъдовите заболявания, депресии и редица други състояния.

Учени от Мичиганския университет предписват хапче „природа” на група от 36 доброволци: три разходки седмично сред природата с продължителност 10 минути или повече.

Преди, по време на и след експеримента нивото на кортизол при участниците се определяло чрез анализ на слюнката. Доброволците можели да съгласуват дните за разхождане с програмата си, както продължителността и мястото им. Задължително обаче трябвало да минимизират стресовите фактори:

„Хапче„природа” трябва да се приема денем, да се избягват социалните медии, интернет, телефонните обаждания, разговорите и четенето”, обясняват учените.

КРОCC

ПО ТЕМАТА

Спермата лекува депресия

Loading...

Последни от Лайфстайл

Съдят Мадона

Loading... Жалбоподателка твърди, че кралицата на поп музиката Мадона не е била
Отиди Горе