The Bulgarian Times

Италия удари звучен шамар на Европейския съюз: Наложи вето на изявлението на ЕС, с което се признава Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

в Свят
Loading...
По-рано Италия само се закани, но днес наложи ВЕТО.
Браво, Италия!

Италия е наложила вето на изявление на Европейския съюз, в което Хуан Гуайдо се признава за временен президент на Венецуела, съобщават руски медии, позовавайки се на източник. Това съобщи Нюс бг.

Венецуелският президент Николас Мадуро потвърди днес, че отхвърля ултиматума на основните страни от ЕС да свика нови президентски избори, като отново изтъкна, че проведените през май миналата година избори в страната са били законни.

«Според информацията, с която разполагам, Италия, на неформална среща на външните министри на страните членки на ЕС, провела се на 31 януари — 1 февруари в Букурещ, наложи вето на изявление от името на ЕС, което трябваше да бъде направено от ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини и в което се казва, че ЕС ще признае Гуайдо, ако не бъдат организирани нови президентски избори», посочил източникът.

Според източника е било обявено, че Европейският съюз, заедно с Уругвай, планира да проведе първата министерска среща на международната контактна група за Венецуела на 7 февруари в Монтевидео.

Рим все още не е потвърдил официално информацията, но тя идва само няколко дни, след като италианският заместник-министър на външните работи Манлио ди Стефано подчерта, че Италия не признава лидера на венецуелската опозиция и председател на парламента като временен президент на страната в контекста на ескалиращата политическа криза в латиноамериканската страна.

На 26 януари седем европейски страни, сред които Великобритания, Германия, Франция, Испания и Белгия, издадоха ултиматум на Мадуро, изтъквайки, че той разполага с осем дни да свика извънредни президентски избори, или те ще признаят Гуайдо за временен президент на страната.

Гуайдо се самопровъзгласи за президент на 23 януари и веднага беше признат от САЩ, както и от редица други страни.

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе