Италия е готова да признае Крим за част от Русия

в ПО СВЕТА

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви по време на среща с журналисти, че властите на страната са готови да разгледат въпроса да признаят референдума в Крим, а следователно и неговото присъединяване към Русия.

След като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта важността на икономическите санкции срещу Русия, но и отбеляза, че е необходимо да се поддържа диалог с Москва, представителят на Италия реши да изрази своето отношение към Русия. Според него е необходимо да се действа значително по-меко и да се направи обръщане към Русия. Един от ключовите моменти тук може да стане признаването на статута на Кримския полуостров.

Забележително е, че Матео Салвини е един от лидерите на партия „Лигата“, която винаги е подкрепяла дружбата с Москва и се изказва негативно към провежданата от САЩ и ЕС политика на ограничения. След формирането на новото правителство в страната, начело на което застанаха представители на фракцията, в Италия все по-често започнаха да звучат заявления, че с Русия трябва да се дружи.

Рим не иска да признае икономическите санкции, които ЕС е приел под натиска на САЩ. Според Салвини, на 23 юни в Съвета е ЕС  ще се разгледа въпроса за санкционната политика по отношение на Русия. Този път Италия планира да се възползва с правото си на вето и да не даде ход на нови ограничителни мерки.

 Поглед.инфо