Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Италианските банки са готови да интегрират блокчейн технология

в Блокчейн
Loading...

През март 2020 година, италианските банки ще внедрят блокчейн технология, за да се провеждат отчети.

Италианската банкова асоциация (ABI) обяви, че италианските банки ще интегрират DLТ при вътрешните процеси за стимулиране на сетълменти. Пускането на блокчейн също е предназначено да подобри прозрачността при сделките между банките и ефективността на комуникацията между контрагентите.

Инициативата идва като част от програма, управлявана от ABI Lab, наречена Spunta Project, междубанково блокчейн решение, базирано на DLT платформата на R3 консорциума. ABI започна да тества Spunta през февруари. По това време проекта преминава тест от 18 банки, които заедно представляват 78% от италианския банков сектор по брой служители.

Междубанковата система на ABI, която е базирана на блокчейн, премина успешно първоначалната фаза на тестване през октомври миналата година с участието на 14 местни банки. Прилагането на блокчейн също се очаква да подпомогне специфични аспекти на банковите операции, които обикновено включват редица сложни несъответствия, като например съхраняване на споделените от банки данни за множество нодове с прилагането на интелигентни договори.

През февруари тази година, италианската камара на представителите одобри законопроект, определящ DLT и блокчейн, както и техническите критерии, с които ще трябва да съответстват интелигентните договори, за да имат правна валидност.

През май, принц Лоренцо Медичи, президент на едноименната банка Medici, заяви, че напредъка на блокчейн технологията го мотивира да стартира новото начинание, което има за цел да „създаде безпроблемно, дигитално изживяване за клиентите и да разшири финансовите възможности на глобалните пазари”.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Блокчейн

Отиди Горе