Историческо дъно на матурата по български език

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Средната оценка от държавните зрелостни изпити по български език и литература е „Добър (4,06)”. Това обяви на брифинг зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това е най-слабото представяне на зрелостниците откакто този формат беше въведен през 2008 г. През миналата година средната оценка беше „Добър (4,25)”, преди две – „Добър (4,13)”. Това е далеч от постиженията на Випуск 2011, които почти вързаха петица – „Добър (4,49)”.

Зрелостниците със 100 от 100 възможни точки са малко повече в сравнение с 2018 г. (226 срещу 215), но има 7-кратно увеличение на зрелостниците с 0 точки, а с над 2000 по-малко са положилите матури с две отлични оценки. С над 1000 са се стопили отличните оценки по БЕЛ, докато слабите оценки са с почти 1300 повече.

София-град с много изпреварва всички останали региони в класацията на резултатите от първата задължителна матура, докато на опашката са Шумен, Хасково, Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали. Не е изненада и че най-добре са се справили възпитаниците на 4 столични училища: 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”, 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик”, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес” и Американският колеж, като чак след тях идва ЕГ „Пловдив”.

Таня Михайлова, че посочи, че и тази година има зрелостници, които просто преписват художествения текст от последната задача: „Тоест не създават собствен текст, а преписват този от упражнението. За съжаление, намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме”.

Втората матура

По-добре са се справили зрелостниците с втория задължителен зрелостен изпит по избран от тях предмет – там средната оценка е „Много добър (4,67)”.

Зам.-министър Михайлова отбелязва, че в годините традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко – немски език, френски език, испански език, химия и опазване на околната среда. Обратно, най-желаните предмети носят най-ниски оценки – география и икономика, биология и здравно образование, философски цикъл.

Изключения са историята, където и малкото престрашили се зрелостници не са се справили твърде добре и английския, където пък има над 14 000 зрелостници, но резултатите са сравнително високи.

Тук своеобразен феномен излиза от класацията на училищата у нас. Ако, очаквано, първите две места се държат от софийски училища (СМГ и Първа частна математическа гимназия), то третото отива в… СУ „Христо Ботев” от село Чепинци. То оставя зад себе си Американския колеж, Испанската гимназия, ПМГ, Първа английска, водещите гимназии на Варна и Бургас и др. бТВ

ПО ТЕМАТА

Днешните студенти нямаше да минат 8 кл. през 90-те