Искам да ви разкажа една невероятна история за една смела жена, на която истински се възхищавам

в БЪЛГАРИЯ

Възхищавам се на нейната смелост и борбеност, на това да устоява нейните права и мечти. Историята на Мая Ал Ракан.

Първо искам искрено да й благодаря, че ми разказа нейните премеждия в Сирия, макар в някои моменти очите й да напираха сълзи и да й беше трудно, дори на мен ми беше трудно да слушам.

История, която може да ви покаже защо точно град Ракка се превърна в столица на Ислямска държава, както и да отправи послание, предупреждение към всички жени, които може да се подлъжат.

– Бащата на Мая е сириец, а майка й е българка. Живяли са в София, а баща й е пиел много, не е работил, биел ги е заедно с майка й, която на практика ги е издържала.

– Един ден през 1996 г., бащата на Мая заминава за Ракка, Сирия. Почти две години по-късно, през 1998-а, чичо й в Сирия се обажда на майка й и съобщава, че баща й е направил тежка катастрофа, състоянието му е било критично, едва ли не е на прага на смъртта, и той иска да ги види. Мая и майка й заминават моментално за Ракка, или по-точно за Ал-Aкирши, село на 20 км от града.

– Когато обаче пристигат там, Мая вижда баща й в съвсем добро здраве, а дядо й посочва друга жена с бебе в ръка, която е била станала втора съпруга на баща й. Майка й била шокирана, но те били затворени в семейната дядова къща.

– Майката на Мая успява да избяга, но Мая остава затворена в това село. До онзи момент те дори не подозирали, че бащата на Мая е от клана на т.нар. ал-Шауая, изключително консервативни и религиозни племена, с примитивно мислене и начин на живот. Тези племена идват от Йемен и С.Арабия, а по-късно се настаняват и около река Ефрат. Занимават се с отглеждане предимно на овце.

– Мая учи до шести клас в училище, след което й забраняват да ходи там, било „харам“. Около тази възраст й наложили да носи абая и да си покрива косата.

– На 16 години без да я питат, я „продали“ за 90 хиляди сирийски лири на кандидат-младоженец, след като някакви жени дошли на оглед, без нейно знание. Така без да е виждала никога жениха, тя вече била „омъжена“.

-Мъжът й се оказва 21 годишен младеж, но бил жесток и садистичен, който редовно я е биел. Не работел, излизал вечер и се връщал късно. Не е давал никакви пари. Мая ражда две деца от него. Тя и децата са гладували буквално, изхранвали се като посещавали лелите и оцелявали благодарение на това.

– Един ден, годината вече е 2010-а, мъжът й се е ядосал на забележка на Мая за изхранването на децата, вързал краката и ръцете й в една стая, като после й запушил устата с друг парцал, а с продължението на парцала я завързал за дръжката на прозореца. Затворил помещението и пуснал да тече газ от газова бутилка. Взел парцал, намокрил го с бензин и тръгнал да търси запалка. Мая била на всичкото отгоре бременна с трето дете. По щастливо стечение на обстоятелствата жената на брат му минава и забелязва случилото се. Отива при леля му и й съобщава за действията, а лелята праща тримата й сина, които го хващат точно преди да запали парцала и така спасяват Мая от немислимото. Мая била на косъм от смъртта. След това бяга при къщата на баща й.

– В същото време майка й също научава за случилото се. Мая решава, че това е преляло чашата и тя трябва да избяга от този кошмар. Майка й заминава за Дамаск, а Мая измисля хитроумен план за да си вземе паспорта обратно, който до онзи момент е бил в мащехата й. Тя буквално подкупва с пари и рокли тази мащеха и тя й връчва паспорта. През това време майката на Мая подготвя документите й и организира бягството й.

– След много перипетии майката на Мая минава с такси до селото и оттам взима Мая, която лъже родата, че трябва да иде до болницата, защото е бременна. На Мая й е било много тежко да се раздели с децата, много трудно решение, но не могла да избяга с тях, защото няма как да мине границата без разрешителни, подписани от бащата. Но се решава на тази стъпка, защото не могла да си позволи децата й да гледат как ежедневно е била пребивана от бой, дори е била на косъм от смъртта.

– Мая и майка й се добират до Алепо и оттам моментално взимат автобус до София. През цялото време са треперели и са били под напрежение. Родата в Ракка вече почнали да се досещат за бягството й и се опитали да ги блокират, за щастие Мая била точно тогава на сирийско-турската граница и вече е било късно. Държейки осветен ръкопис сякаш провидението през онзи ден е било на тяхна страна.

– Мая днес е щастливо омъжена за българин, и се опитва с всички сили да се възстанови от целия кошмар, както и да навакса всички пропилени години в Сирия, без образование. Завършила е вечерно училище, преборва се за него в максимално кратки срокове.

Единственото, което Мая е настояла да вземе със себе си от Сирия, са няколко нара. В къщата е имало едно дърво на нар, който с клонките е образувал хралупа. Мая е обичала там да се скрива понякога и да пише писма, които въображаемо е пращала на майка си…Така тя не е забравила българския език.

Надявам се нейната история може да послужи за послание, за предупреждение. А също така и да ви посочи какъв тип хора има по тези места, а появата на ИДИЛ точно там никак не е случайна. Племена като ал-Шауая и ал-Шаммар са в основата на Ислямска държава.

 Дахер Ламот, Фейсбук