Ирански религиозни водачи: Ядреното споразумение забавя появата на месията

в Свят
Loading...

Според постери, разпространени в близост до джамии в северозападната иранска провинция Зинджан забавянето на появата на ал махди ал монтазар, очаквания месия, се дължи на сключването на споразумението за иранската ядрена програма. Месните правоприлагащи органи са започнали премахването на тези агитационни материали. 


На постера е изобразен в много едър план духовният ръководител аятолах Али Хаменей, а срещу него в много по-малък – американският президент Доналд Тръмп. Според вестник „Иран“ става въпрос за публична интерпретация на местен лидер в сферата на сигурността на мнението и изказванията на Хаменей за договора 5+1, който беше подписан през 2015 г. във Виена с Ислямската република.

Иранската печатна медия отбелязва, че “лицето, което е организирало поставянето на постерите, е Али Мохамади – ръководител на един от щабовете на Организацията за мобилизация на репресираните, басидж.“ Последните са познати още като Корпуса на ислямските доброволци, които обикновено, по един изключително жесток начин, потушават антиправителствените демонстрации. Членовете на тази проправителствена милиция са обикновено доброволци от малки населени места, предимно села, като единствено лидерите им получават държавни заплати. Те се придвижват с мотоциклети, с помощта на които преследват демонстрантите.


В анализ на постъпката на Мохамади медията предполага, че въпросният местен ислямски активист се е повлиял и практически повторил думите на аятолах Али Хаменей, че „ядреното споразумението ще забави появата на имам Махди“, месията. Според вярванията на джаафаритите /доминиращата в Иран шиитска деноминация/ той е 12-тия имам“. Съгласно иранската конституция духовният ръководител на Ислямската република управлява държавата в отсъствието на имам Махди, месията. Когато последният се появи, той ще заеме неговото място и ще стане управник на теократичната държава.


В интервю за вестника Али Мохамади споделя, че тълкуванията на думите на духовния ръководител, както и инициативата за постерите са изцяло негови. Той е твърдо убеден, че договорът, подписан от правителството на Хасан Рухани, забавя появата на дългоочаквания месия.

The Foreign Insider

https://bultimes.com/%d0%9f%d0%b5%d1%82-%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%83%d0%bc%d0%b5/

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе