Иранските власти отнеха акредитациите на инспекторите на МААЕ

в ПО СВЕТА

Властите на Иран обявиха, че са отнели акредитациите на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които следят изпълнението от страна на Техеран на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената му програма, предават AFP и „Фокус“.

Припомня се, че миналата седмица те задействаха аларма на входа на завода за обогатяване на уран в Натанц. Проверката на входната порта на централата е „задействала аларма“, предизвикваща безпокойство за „подозрителен продукт“, се казва в съобщение на Иранската организация за атомна енергия.

Съгласно споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, ядрените й съоръжения подлежат на непрекъснат мониторинг от МААЕ.

Считано от 6 ноември, Иран започна нова, четвърта по ред фаза на намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение, подписано със световните сили през лятото на 2015 г. Това обяви държавният глава на страната Хасан Роухани по-рано тази седмица.

Съгласно думите му, Техеран ще започне да използва центрофуги в съоръжението във Фордо на 6 ноември. „Четвъртата фаза [намаляване на задълженията] ще започне с инжектирането на газ в центрофугите във Фордо“, поясни иранският президент.

Прекратяването на дейността в завода в планините близо до свещения шиитски град Кум беше едно от ограниченията за ядрените дейности, които Иран прие в замяна на премахването на международните санкции. Съответното бе скрепено в договора за ядрената програма на близкоизточната република, подписан през лятото на 2015 г. Миналата година САЩ обявиха изтеглянето си от сделката, след което наложиха санкции на Иран. В отговор Техеран започна поетапно спиране на изпълнение на ангажиментите си по договора.

По-рано тази седмица бе обявено също, че производството на обогатен уран в Иран е достигнало до пет килограма на ден, повече от 10 пъти над нивото отпреди два месеца, когато страната се отказа от редица ангажименти по споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Техеран. Иран също e разработил две нови усъвършенствани центрофуги, едната от които преминава през тестове. Съответното съобщи Али Акбар Салехи, ръководителят на Иранската организация за атомна енергия.