Интервю на Сергей Лавров за програмата „Hard Talk“ на телевизия „Би-Би-Си“ (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Въпрос: Миналата седмица целият свят беше дълбоко обезпокоен от възможността от пряка военна конфронтация между САЩ и Русия. Как мислите, колко близо сме били до подобно развитие на събитията?

С.В.Лавров: Не мисля, че ние сме се доближили. Смятам, че тази ситуация създадоха нашите западни колеги, които се държаха изключително безотговорно. Те обвиниха сирийските власти, че използвали химическо оръжие срещу мирно население и същевременно нас, за това че сме съюзници на сирийското правителство. И направиха това, без да изчакат инспекторите от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да извършат проверка на мястото на инцидента. Всъщност, нападението бе извършено точно в момента, когато представителите на ОЗХО бяха тръгнали от Ливан за Сирия. При това, непрекъснато е функционирал комуникационният канал за предотвратяване на непредвидени инциденти (т. нар. «деконфликтинг»), както изтъкват нашите военни.

Въпрос: Искам да уточня нещо и нека се опитаме да минем без професионалния жаргон. Правилно ли разбирам, че Съединените щати и техните съюзници предварително са ви информирали за готвеното нападение и вие, от своя страна, сте ги уверихте, че от страна на Русия няма да последва ответен удар?

С.В.Лавров: Предпочитам да не влизам в подробности за работните контакти на нашите военни. Между военните на Русия и САЩ има канал за връзка както между двете столици, така и в самата Сирия; и военните професионално обсъждат всички подобни въпроси. Те напълно се разбират помежду си. Вероятно те, повече от всеки друг, разбират опасността от такива авантюри.

Въпрос: Г-н Лавров, тази криза още не е приключила, нали?

С.В.Лавров: Това зависи от тези, които инсценираха цялата криза.

Въпрос: Ако се видят изявленията на вашите дипломати, изводът идва от само себе си. Така например, вашият посланик в САЩ каза, че тези въздушни удари няма да останат без последствия. Владимир Путин ги нарече незаконен акт на агресия. Светът иска да знае какви са намеренията на Русия?

С.В.Лавров: Това е констатация на факта. И последствия несъмнено ще има. Бих казал, че ние сме загубили последните остатъци от доверие към нашите западни приятели, които предпочитат да обясняват своите действия с много странна логика – „няма наказание без вина“. Например, те първо ни наказват за случая в Солсбъри, а после чакат от Скотланд ярд да приключи разследването. Първо наказват за нападението срещу град Дюма в Сирия, а след това чакат експертите на ОЗХО да дойдат и да проверят мястото на инцидента. Тоест, тази „тройка“ западни държави действа на принципа „щом наказваме, значи си виновен“.

Въпрос: Що се отнася до инцидентите, за които споменахте – в Дюма и по случая Скрипал – ще поговорим по-подробно. Но преди това исках да поговорим с Вас за състоянието на нашите дипломатически отношения. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Съединените щати остават „в пълна бойна готовност“. Как бихте реагирали на такова изявление?

С.В.Лавров: Мисля, че Вашингтон първо трябва да подреди нещата си у дома. Считаме, че подобни изявления могат да правят само върховният главнокомандващ или военното ръководство. Руската и американската армии, както казах, разполагат с комуникационен канал за предотвратяване на непредвидени инциденти, но това е поверителна информация.

Въпрос: Искате да кажете, че липсва доверие, или по-скоро – пълна липса на доверие?

С.В.Лавров: Казах, че сме загубили последните остатъци от доверие. Остатъците не са пълно отсъствие.

Въпрос: Искам да задам още един, много прост въпрос. Когато Вие, министърът на външните работи на Руската федерация, се събудите сутрин и прочетете в Twitter, че президентът и върховен главнокомандващ на Съединените щати фактически ви заплашва и казва: „Подготви се, Русия! Сега към вас ще прилетят нашите добри, нови, умни ракети!“ Какво мислите за това?

С.В.Лавров: Мисля в тази връзка, че президентът на САЩ е написал нещо в Twitter.

Въпрос: И как ще реагирате на неговия Twitter?

С.В.Лавров: Както се казва, всичко се вижда в практиката. Решихме да видим как действат тези „нови“, „умни“ и „добри“ ракети по време на удара. Според нашите изчисления, две трети от ракетите не достигнаха целта си, тъй като бяха благополучно свалени.

Въпрос: Но нямате никакви доказателства, нали?

С.В.Лавров: Руското Министерство на отбраната представи своето заключение и е готово за професионална дискусия по въпроса.

Въпрос: Още веднъж ще се върнем към въпроса за достоверността на тази информация, когато всички участници в конфликта представят своите данни, но сега нека още малко да поговорим за дипломацията. Премиерът на Великобритания Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон много ясно посочват в своите изявления, че единствената цел на тази операция е била да се предотврати по-нататъшната употреба на химическо оръжия от страна на сирийските власти. Операцията не е имала за цел да повлияе по някакъв начин на хода на сирийския конфликт и, разбира се, не е била насочена към смяна на режима в Дамаск.

С.В.Лавров: Това го казват те.

Въпрос: А Вие не сте съгласни с това?

С.В.Лавров: Не, не сме съгласни. Програмата ви се нарича „Hard Talk“, тоест, „Неудобен разговор“, а имаме нужда от „Hard Facts“ – „Неудобни факти”. И всичките тези изявления от рода на „highly likely“ (с голяма вероятност) изглеждат смешни.

Въпрос: Извинете, когато казвате „с голяма вероятност“, какво имате предвид? Заключението на експертите, че силите на президента Асад са използвали химическо оръжие в Дюма?

С.В.Лавров: Не, когато споменавам израза „highly likely“ (с голяма вероятност), искам да кажа, че това е ново изобретение на британската дипломация, зад което Великобритания се прикрива, когато наказва хората. Тя, британската дипломация, твърди, че тези хора „с голяма вероятност“ са виновни. Знаете ли, Люис Керъл в книгата си „Алиса в страната на чудесата“ пресъздава сцена в кралския двор; и когато кралят казва: „Може би първо ще изслушаме журито?“, кралицата се провиква: „Никакво жури! Първо присъдата, а след това ще чуем журито!“ Точно това е „highly likely“ (с голяма вероятност).

Въпрос: Добре, това е вашето мнение. Нека сега да говорим за случилото се в Дюма. Но първо, нека ви задам много прост въпрос. Русия се противопоставя на използването на химическо оръжие и счита, че тези, които го използват, трябва да бъдат наказвани, нали?

С.В.Лавров: Това въпрос ли е? Мисля, че сте много добре информирани за руската позиция по този въпрос. Задавате въпрос, отговорът на който е очевиден.

Въпрос: Да, действително всичко е очевидно; подписали сте съответните договори, споделяте решимостта на международната общност да постигне пълна забрана за химическо оръжие.

С.В.Лавров: Нещо повече, през 2017 г. приключихме програмата за унищожаване на химическото оръжие в Русия и този факт беше официално верифициран от ОЗХО. Целият Изпълнителен комитет на ОЗХО приветства тази стъпка. Но САЩ, за съжаление, все още не са изпълнили поетите задължения и вместо това предпочитат безконечно да отлагат решаването на този въпрос.

Въпрос: Добре, нека приемем, че това са очевидни неща и ние прекрасно разбираме каква е официалната позиция на Русия по този въпрос. Но в този случай вие искате лицата, виновни за използването на химическо оръжие в Дюма (а фактът, че там действително е използвано химическо оръжие, се потвърждава от много свидетелства), да понесат наказание?

С.В.Лавров: Почакайте, почакайте. Вие отново жонглирате с фактите. Няма никакви доказателства, че на 7 април в гр. Дюма са били използвани химически оръжия.

Въпрос: Но нали Макрон и други представители на Франция ясно заявиха, че имат разузнавателна информация за полетите на хеликоптерите на сирийските правителствени сили над Дюма. Имат и снимки на газовите балони, открити на мястото на нападението. Освен това знаем, че през последните няколко години сирийските власти неведнъж са използвали химическо оръжие.

С.В.Лавров: Не мога да си позволя невежливи изявления по адрес на ръководители на други държави (разбира се, и по отношение на държавния глава на моята страна също не може да бъдем груби). Вие цитирате лидерите на Франция, Великобритания и САЩ. Но, откровено казано, всички доказателства, на които те се позовават, произтичат от медиите и социалните мрежи. Например тези балони, за които говорите. Видях тази снимка – газовият балон лежи на легло, леглото е здраво, прозорецът не е счупен. Вижте, нека бъдем по-сериозни, нали? А може ли да ми обясните едно нещо: защо бомбардирате, ако на следващия ден инспектори на ОЗХО трябва да пристигнат на мястото на инцидента, за да изяснят нещата?

Въпрос: Американският представител в ОЗХО заявява, че има сериозни основания да се опасява, че Русия може да се опита да унищожи доказателства в Дюма. Може ли да ни уверите, че Русия не е предприемала нещо подобно?

С.В.Лавров: Да, мога. Но искам да кажа, че се сблъскваме със същата логика като тази на Тереза Мей за случая в Солсбъри. Когато зададохме десетки въпроси, когато поискахме съвместно разследване, когато поискахме достъп до процеса на вземането на проби, тя отговори, че няма да отговаря на никакви въпроси, докато Русия не отговори на всичките й въпроси. Но единственият въпрос, който ни зададоха, беше: „Кажете как сте направили всичко това. Този ВВ Путин ли заповяда да се отровят тези двама нещастници? Или вече не контролирате запасите си от химическо оръжие?“ За всеки разумен човек в такава ситуация, всичко трябва да е съвършено ясно. Но да се върнем на нападението срещу Дюма.

Въпрос: Да, нека се върнем към Дюма и към въпроса на кого може да се вярва и на кого не. Първо казахте, че в Дюма не е имало инцидент. После променихте позицията си и казахте, че нещо наистина се е случило там, но това е било инсценировка, изфабрикувана от някои русофобиски държави.

С.В.Лавров: Инцидент действително не е имало. Имало е инсценировка. И никакво химическо оръжия в тази инсценировка не е било използвано.

Въпрос: Вие считате, че Великобритания е причастна в тази имитация на използване на химическо оръжие в Дюма?

С.В.Лавров: В това отношение историята знае няколко прецедента през последните десетилетия. Това, което действително считаме, и нашите специални служби могат да споделят необходимата информация с британските си колеги, е…

Въпрос: Но вие казвате, че имате неоспорими доказателства, че всичко това е фалшива, фейк, инсценировка. Казвате, че доброволците от организацията „Бели каски“ имат нещо общо с това. Къде са вашите неопровержими доказателства?

С.В.Лавров: За да има неопровержими доказателства, необходимо бе мястото да се огледа от експерти.

Въпрос: Къде са ви неопровержимите доказателства, че това са го организирали «Белите каски» при поддръжката на британското правителство? Вие подлагате на съмнение думите на други. А на самите вас може ли да вярваме?

С.В.Лавров: Казах, че «Белите каски», както е известно, „работят” само на територии, контролирани от опозицията, в това число и на територията на групировката «Джабхат ан-Нусра». Известно е, че «Белите каски» преди година „биха тревога“ за инцидента, който се твърди, че се е случил в Хан-Шейхун, който се оказа фейк от начало до край. Всички знаят, че Белите каски се финансират от редица държави, включително от Великобритания.

Въпрос: Но това неопровержими доказателства ли са?

С.В.Лавров: Секундичка. Неопровержими доказателства за какво?

Въпрос: Казахте, че имате неопровержими доказателства за това, че някоя русофобска страна (има се предвид Великобритания) работи съвместно с «Белите каски» за инсцениране на инцидента.

С.В.Лавров: Момент, по какво съдите, че имам предвид Великобритания? Не ми приписвайте нещо, което не съм казал. Казах „държава, която се тика да бъде начело на русофобската кампания“. Така че, опитвайте се да ме цитирате без изкривявания, иначе се получава не особено професионално.

Така, нека по говорим за неопровержимите доказателства. Инспекторите на ОЗХО се съгласиха да извършат разследване на случилото се в Дюма. Те пристигнаха в Ливан. Сирийските власти ги уведомиха, че веднага щом стигнат границата, ще получат своевременно визи. Седем часа по-късно се нанесе удар срещу Сирия. Защо е било нужно това само ден, преди пристигането на инспекторите?

Въпрос: Ако се окаже, че правителствата на Великобритания, Франция и Съединените щати са прави, а Вие грешите; и ако президентът на Сирия Асад продължава да използва химическо оръжие, както през 2013 г. в Гута, в резултат на което загинаха около хиляда души; или както го използва преди година в Хан-Шейхун; или както го направи сега в Дюма (както твърдят американците и техните съюзници), ако се окаже, че всички те са прави, а Вие грешите, съгласен ли сте, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да понесе наказание?

С.В.Лавров: Знаете ли, Вие изглежда не ме чувате. По-точно, изглежда не ме слушате. Току-що казах, че агресивните действия са предприети по-малко от 24 часа преди на мястото на предполагаемия инцидент да пристигнат международните инспектори, в това число, доколкото зная, и граждани на САЩ.

Сега, за случилото се преди година в хан Шейхун. Извършето бе на 4 април. На следващия ден ми се обади държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и поиска да разговаря със сирийските власти, те да позволяват международни инспектори да инспектират авиобазата, от която е излетял самолетът, за който се предполага, че е извършил химическата бомбардировка. На следващата сутрин казахме на американците, че е получено съгласие. Те отговориха, „не е необходимо, благодарим“ и на другия ден нанесоха въздушния си удар. Поискахме на мястото да пристигнат инспектори на ОЗХО, но ни отговориха, че това място е твърде опасно и че това в никакъв случай не е необходимо, тъй като британците и французите вече са взели всички необходими проби. След това се обърнахме към британците и французите с искане да ни обяснят как са успели да вземат проби от такова опасно място? Може би имат някакъв контакт с „Белите каски“, които контролират тази територия. Отговориха ни, че това е класифицирана информация. Така че имаме много повече факти, които бихме искали да изясним, и много повече законни въпроси в отговор на въпросите, които чуваме от западните лидери и западните медии: „Защо направихте това? Защо използвате химическо оръжие във Великобритания? Защо прикривате Башар Асад?“ И сега вие се отмятате от тези изявления, като казвате: „И ако изведнъж се окаже, че грешите, тогава какво?“ Оказва се много интересно.

Въпрос: Вие сте ръководител на руската дипломация. Ако има други инциденти, свързани с използване на химическо оръжие, а САЩ, Великобритания, Франция и други страни решат, че това е работа на Башар Асад, ще има нови, още по-мащабни удари. До какво може да доведе това? Ще последват ли ответни стъпки от Русия?

С.В.Лавров: Преди да говорим за «други инциденти», трябва първо да се докаже, че Башар Асад действително е използвал химическо оръжие.

Въпрос: Зададох Ви много прост въпрос и целият свят иска да знае отговора. Според Ники Хейли, Съединените щати са „в пълна бойна готовност“. Ако отново заподозрат Асад в използване на химическо оръжие, независимо от Вашето мнение, Вашингтон отново ще използва оръжие и ударът ще бъде още по-мащабен. Как ще реагира Русия?

С.В.Лавров: Не съм гадател, аз работя с факти. Преди известно време, трите западни държави, в които сега се раздува истерия, предупредиха, че ако Башар Асад използва химически оръжия, те ще приложат сила. Виждам това като сигнал за провокация на „лошите момчета“, по-специално на „Белите каски“. Сега, след въздушното нападение на 14 април, те отново заявяват, че в случай на нови инциденти те отново ще използват сила. Фактически, това е сигнал към бунтовниците и екстремистите за възобновяване на военните действия, и те веднага откликват. Веднага след въздушната атака те се опитаха да атакуват Дамаск. Но сега искам да кажа следното: когато някой се опитва да наложи на Русия отговорност за изпълнението от страна на Башар Асад на задълженията по Конвенцията за забрана на химическите оръжия (CWC), това е просто възмутително. Ние поехме обезателства заедно със Съединените щати.

Въпрос: Последен въпрос за дипломацията, а след това бих искал да мина към други теми. Днес Съединените щати ще предложат в Съвета за сигурност на ООН нова резолюция, чиято цел е да се предупреди Башар Асад от името на международната общност за недопустимостта от използване на химическо оръжие. Готови ли сте да сътрудничите със Съединените щати в ООН? Ще спрете ли да налагате вето на всички резолюции, които САЩ и техните съюзници предлагат?

С.В.Лавров: Не налагаме вето на всички резолюции. Ако говорим за възобновяване на механизмите за провеждане на разследвания, които не са прозрачни и независими и които сами произнасят присъдата, без да се чака решението на Съвета за сигурност на ООН, тогава, разбира се, ще бъдем против…

Въпрос: Значи ще бъдете против.

С.В.Лавров: Стивън, позволи ми да приключа. Защо ни е необходима тази резолюция? Мисля, че всичко това се прави с една-единствена цел: ако Русия и Сирия се съгласят да сътрудничат, което по същество е невъзможно, но ако бихме били съгласни, те биха го представили по начин, че отиваме на преговори, страхувайки се от бомбардировките им. Ето защо резолюцията изисква да задължи сирийските власти да преговарят. Но не се обръща внимание на факта, че основната опозиционна група, която всички те поддържат – т.нар. „Риядска група“, в лицето на нейния председател Н. ал-Харири, призовава САЩ да използва военна сила, не само в случай на употреба на химическо оръжие, а навсякъде, където опозицията се противопоставя на правителствените сили.

Въпрос: Няколко кратки въпроси. Считате ли Вие, че Башар Асад ще излезе победител от тази безкрайна сирийска война?

С.В.Лавров: По този въпрос трябва да се мисли не за победители и победени, не за Башар Асад и противниците му. Необходимо е първо да се мисли за сирийския народ, който да си отдъхне от ужасите на осемгодишния конфликт.

Въпрос: Каква е крайната цел на Русия в Сирия? Напоследък Москва изпраща там все повече техника и военнослужещи. Означава ли това, че имате намерение да помагате на Асад, докато не постави под контрол всеки сантиметър от територията на Сирия?

С.В.Лавров: Нашата цел е да защитим Сирийската арабска република от агресията, която започна на 14 април и която, както заявяват тези три страни, са решени да продължат.

Въпрос: Ще предоставите ли на президента на Сирия Башар Асад най-новия ви зенитно-ракетен комплекс С-300? Ако да, тогава Израел ще бъде сериозно загрижен.

С.В.Лавров: Руският президент Владимир Путин вече отговори на този въпрос. Той припомни, че преди няколко години, по искане на нашите партньори, решихме да не предоставяме комплекса С-300 на Сирия. Сега, след този възмутителен акт на агресия от страна на Съединените щати, Франция и Великобритания, ще разгледаме възможностите за обезпечаване сигурността на сирийската държава.

Въпрос: Правилно ли разбирам, че събитията от последните дни ви накараха да преосмислите позицията си и сега сте склонни да доставите този свръх съвременен зенитно-ракетен комплекс в Сирия?

С.В.Лавров: Сега сме готови да разгледаме всички възможни начини, за да помогнем на сирийската армия да предотврати агресията.

Въпрос: За седем години война в Сирия загинаха не по-малко от 500 хиляди души. Не по-малко от 12 милиона бяха принудени да напуснат домовете си. Пет милиона са извън границите на Сирия. Сериозно ли считате, че Башар Асад е способен да обедини страната, да заличи раните и да управлява Сирия?

С.В.Лавров: Никога не сме казвали подобно нещо. Нашият подход е отразен в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН – самият народ на Сирия трябва да реши съдбата на Сирия. Нужна е нова конституция, избори и нека сирийците да решат сами. Продължаващите опити за разделяне на Сирия на части е в разрез с това, което се говори публично и на официално равнище. Впрочем, не само Сирия страда от ужасните последици на гражданската война. Погледнете в Ирак и Либия. И сега тези, които доведоха тези страни до такова състояние, искат да направят същото в Сирия.

Въпрос: Нека сега поговорим за случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха отровени в град Солсбъри, Южна Англия. Днес, в това интервю казахте, че е важно доверието. А ето, Вие, министърът на външните работи на Русия твърдите, че в този инцидент са замесени британските спецслужби, които са известни със своите способности и действат с «лицензии за убийства». Възможно е, последните думи да са шега от Ваша страна. Кажете, наистина ли считате, че вашата версия ще се приеме сериозно?

С.В.Лавров: Казаха ни, че Сергий и Юлия Скрипал „с голяма вероятност“ са били отровени от руснаците, защото нямало други правдоподобни обяснения. Ето защо отговорихме, че има и други възможни версии.

Въпрос: Но точно вашата версия не е вярна!

С.В.Лавров: Защо да не е?

Въпрос: Имате ли дори и най-малкия намек за доказателство, че британските специални служби са замесени в опита за покушение срещу Скрипал?

С.В.Лавров: Още римляните имат такава поговорка: „Кому е изгодно?“ Вярвам, че на Великобритания са й присъщи провокациите, както в Сирия, така и на собствената й територия. Сега Великобритания отново се появи на аванссцената на световната политика по такъв изключително негативен, агресивен и странен начин.

Въпрос: Позволете да отбележа непоследователността на позицията Ви. В хода на интервюто подчертахте привързаността на Русия към всички международни конвенции и споразумения за забрана на химическото оръжие.

С.В.Лавров: Точно така е.

Въпрос: В това число, поддържате дейността на ОЗХО.

С.В.Лавров: Вярно е.

Въпрос: Знаете по-добре от мен, че ОЗХО взе проби от използваното в Солсбри нервно-паралитично вещество и четири различни лаборатории потвърдиха, че това веществото е било «Новичок» (както заяви и британското правителство), при нова с много висока чистота.

C.В.Лавров: В това се състои и проблемът. Самото използване на веществото А-234 с много висока чистота и концентрация предизвиква подозрение.

Въпрос: Това е руско вещество. На всички е известно, что този нервно-паралитичен газ е създаден в Съветския съюз.

С.В.Лавров: Нека да се придържаме към фактите. Вие може да сте майстор на задаването на трудни въпроси, но трябва да можете и да слушате! Действително това вещество е разработено в Съветския съюз, но един от неговите създатели избяга в САЩ и публикува формулата в публичното пространство. Може да проверите тази информация сами, преди да задавате въпроси. САЩ дори патентоваха тази формула и веществото официално беше прието на въоръжение от американските спецслужби или от военните. А-234 е вещество, от което човек умира бързо, но след това бързо се изпарява. Затова нашите учени казват, че проби, взети след две седмици, не могат да съдържат по никакъв начин „много висока концентрация“ на това вещество.

Въпрос: Отново се връщаме към въпроса на кого да се вярва и на кого не. В Русия някой може да повярва на това, но останалата част на света няма да повярва. 20 западни държави изгониха повече от 100 руски дипломати, защото всички смятат Русия за виновна.

C.В.Лавров: Ако все пак искате да говорите по същество, позволете да добавя следното. В събота представихме документа с резултатите от Центъра за радиационен и химико-биологичен анализ в швейцарския град Шпиц (това е една от четирите лаборатории, които споменахте), които наистина откриха „висока концентрация“ на A-234, но освен това…

Въпрос: Вярвате ли в ОЗХО или не? Въпросът е много прост. Очевидно не им вярвате.

C.В.Лавров: За британец, имате ужасни маниери. Чуйте ме. Швейцарската лаборатория пише първо, че веществото BZ, изобретено, ако не греша, през 1955 г. в САЩ, е прието на въоръжение в армиите на САЩ и Великобритания. Изпратихме искане до ОЗХО, на която се доверяваме, да потвърдят или да отрекат факта, че в допълнение към A-234, швейцарската лаборатория е открила в пробите веществото BZ. Сега очакваме отговор от страна на ОЗХО, на които със сигурност се доверяваме. Но, както се казва, вярвай, но проверявай.

Въпрос: Нямаме много време, но все пак да ви попитам за санкциите. Американското министерство на финансите ще обяви още един пакет от санкции срещу руски компании и частни лица, за които се смята, че са свързани със сирийските военни. Поради предишния пакет от санкции, който въведе правителството на САЩ, руският фондов пазар доста се „потопи“. Натикаха Русия в ъгъла.

C.В.Лавров: Благодаря за съчувствието. Но не се притеснявайте, все някак си ще издържим.

Въпрос: Фондовият пазар се срина с 10%, рублата падна спрямо долара.

C.В.Лавров: А вие, британците, не сте ли имали лоши времена? Помните ли, че Джордж Сорос игра срещу вашия фондов пазар и повали паунда? Те не само заплашват да накажат тези, които имат някакъв контакт със сирийското правителство. Всъщност те искат да накажат целия руски народ за „неправилния“ избор на президентските избори. Казват, че никога няма да навредят на обикновените хора, а само на олигарсите, политиците и военните, които уж дестабилизирали света. Това е лъжа. Истинското им желание е да създадат проблеми на стотици хиляди руснаци.

Въпрос: Това е и вашето уязвимо място. Може би Русия има най-мощните ядрени оръжия, които президентът Владимир Путин описа толкова ярко, но руската икономика е слаба и уязвима.

C.В.Лавров: Да, това е така и ние сме в курса на нещата. Но нашата икономика премина през много изпитания, започващи с Втората световна война. Искам да ви уверя, че правителството и президентът разбират необходимостта от реформи и това е основната тема в първата част на посланието на президента на Русия към Федералното събрание. А във втората част президентът Владимир Путин говори за най-новите видове оръжия и завърши със следната мисъл, че винаги сме готови за диалог въз основа на взаимно уважение и баланса на интересите.

Въпрос: И последният въпрос. Генералният секретар на ООН Антониу Гутиереш тези дни каза, че светът отново е обхванат от „студена война“, но ако по-рано имаше механизми, които можеха да предотвратят ескалацията между САЩ и СССР, днес подобни механизми вече не съществуват. Този извод е много страшен. Вие сте на този пост вече 13 години. Може ли да наречете настоящия период най-страшното време в паметта Ви?

C.В.Лавров: Що се отнася до механизмите, за които говорим, един от тях е каналът за комуникация. Каналите за комуникация между Москва и Лондон бяха закрити по инициатива на британската страна. Контактите по линия на антитероризма спряха. Диалогът между военните се прекрати дълго преди това, отново, по инициатива на Лондон. Фактически прекрати работа и Съветът Русия-НАТО – много продуктивен механизъм за увеличаване на доверието и прозрачността в отношенията. НАТО сега иска да се обсъжда само Украйна. ЕС също затвори всички механизми и комуникира с нас само в Сирия и по други въпроси.

Въпрос: Но имате ли чувството, че отново е започнала „студена война“?

C.В.Лавров: Според мен сега е още по-лошо, отколкото по времето на Студената война, защото по това време имаше поне комуникационни канали и нямаше такава истерична русофобия. Днес сме свидетели, ако така мога да го нарека, на геноцид чрез санкции.

Въпрос: Тоест, смятате, че днес ситуацията е по-лоша, отколкото по време на Студената война?

C.В.Лавров: Да, точно поради липсата на комуникационни канали. Те почти са изчезнали.

Въпрос: Тоест, ситуацията става твърде опасна.

C.В.Лавров: Остава само да се надяваме, че тази мисъл може да достигне до разума и на други ваши съотечественици, в това число и до ръководството на страната ви.

Въпрос: Трудно е да се сетя за друг такъв момент в историята, когато Русия изглеждаше толкова изолирана. Страната ви се превърна в изгой. През лятото Русия е домакин на Световната купа на ФИФА, а британският външен министър Борис Джонсън вече направи сравнение с Хитлер, когато през 1936 г. е домакин на Олимпийските игри в Берлин.

C.В.Лавров: През 1938 г., т.е. след олимпийските игри, се проведе футболен мач между Великобритания и Германия. Можете да намерите онлайн снимка от този мач, на която се вижда как преди началото на мача, немските и британските футболисти вдигат ръце в нацистки поздрав.

Въпрос: За какво намеквате?

C.В.Лавров: Няма да обсъждам Борис Джонсън. Вече говорихме с него по време на неотдавнашното му посещение в Москва. Нека се забавлява.

 Нашето време изтече. Сергей Лавров, много благодаря за участието Ви в програмата „Hard Talk“.

Превод: Поглед.инфо