Инж. Георги Котев: Пробутват ни повреден реактор от АЕЦ „Беларус“! „АЕЦ Беленегейт“ навлиза в нова фаза (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Ноемврийският брой на „Месечен енергиен бюлетин“ с Георги Котев предлага на своите зрители нови факти и детайлен анализ по темата „АЕЦ Беленегейт“.

Енергийният експерт Георги Котев публикува уникално видео, непоказвано до сега в родния ефир или интернет пространство, от нито една наша медия. Видеото е снимано в средата на месец ноември в Русия. На него се вижда как на една и съща платформа са натоварени и се транспортират два ядрени реактора от типа ВВЕР 1200. По официална информация на руския концерн „Росенергоатом“, който е оператор на десетте АЕЦ на територията на Руската федерация, двата ядрени реактора са предназначени за АЕЦ „Ленинград “ и АЕЦ „Белене“ — България.

Независимият енергиен експерт Георги Котев обръща внимание на един много важен и съществен детайл показан във видеото. Обявените в официалното видео реактори са от типа ВВЕР 1200, а България нито е поръчвала, нито е плащала за реактор от този тип. В документацията по проекта за АЕЦ “Белене“ изрично е записано, че България е поръчала, заплатила и очаква да получи от руската страна за площадка Белене реактор от типа ВВЕР 1000, а не ВВЕР 1200.

Според енергийния анализатор в случая с официално публикуваното видео не може да става въпрос за грешка. Или ако има грешка, то грешката е вярна. Детайлът, на който ни обръща внимание Котев, потвърждава измамата с оборудването за АЕЦ „Белене“. Измама, която се превръща в „АЕЦ Беленегейт“.

В своя коментар по темата Георги Котев търси логика на случилото се. Познавайки в дълбочина случващото се в световната енергетика, Котев прави обоснованото предположение, че руснаците ни пробутват чужд, негоден за употреба реактор.

Става въпрос за това, че през 2016 г. реактор от типа ВВЕР 1200 е доставен по поръчка за АЕЦ „Беларус“. При доставката на площадката в Беларус реакторът пада от високо и се поврежда. От АЕЦ „Беларус“ правят рекламация и негодният вече за употреба реактор е върнат в Русия. Росатом заменя повредения реактор с нов.

Според Георги Котев именно повредения на площадката на АЕЦ „Беларус реактор от типа ВВЕР 1200 руската страна, в несъответствие с предварително подписания договор, ще ни достави като част от оборудването за АЕЦ“ Белене“. Котев дава и отговор на въпроса защо се прави това? Това се прави, защото вече е напълно ясно, че няма значение какъв тип оборудване ще ни доставят на площадката в Белене, поради факта, че АЕЦ „Белене“ никога няма да бъде построена.

Анализът на енергийния експерт показва мащабите на „АЕЦ Беленегейт“. Гледайте ноемврийския брой на „Месечен енергиен бюлетин с Георги Котев“. Вижте гледната точка на независимия енергиен експерт за мащабите и развитието на „АЕЦ Беленегейт“./tobe.bg/
ВИДЕО:

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)