Импулсните оръжия на Путин могат да унищожат градове и армии

в СВЯТ

Свръхсекретните електромагнитни руски ракети могат да унищожат нашите градове и армиите ни и да превърнат танковете ни в „парчета метал“,  пише британското издание The Sun. Според публикацията електромагнитните боеприпаси могат да извадят от строя цялата електроника, превръщайки я в „боклук“. Изданието отбелязва, че въоръжените сили на Русия разработват ново „ужасно оръжие“, което прилага мощни радиоелектронни импулси, за да „унищожава градове, военна техника и отбранителни системи“.

„Електромагнитните ракети са в състояние да обезмислят електрониката на танкове и радарикато по този начин ги превърнат в „купчини безполезни парчета метал. Те биха оставили войските ни абсолютно безпомощни. Тази информация бе публикувана на страниците на Sputnik News в интервю със съветника на първия заместник-генерален директор на концерна „Радиоелектронни технологии“ Владимир Михеев.

„При прилагането на такова оръжие ефектът му може да се променя от конвенционални смущения – като се започне от временното блокиране на системите на въоръжение на противника, и се стигне до пълното разрушаване на електронните елементи от типа на дънни платки, чипове и системи“, казва Владимир Михеев.

„Всички резултати от изследванията са поверителни и всички дейности, свързани с оръжията с електромагнитен импулс (ЕМИ-тази абревиатура ще използваме по-долу), се извършват в условия на висша степен на секретност. Предполага се обаче, че изследванията включват и разработката на ракети, които при взривяване на височина няколко мили над целта, изпращат мощен електромагнитен импулс до градовете, намиращи се на земята“, добавя той.

„Всичко, което мога да кажа е, че разработените ноу-хау сега се използват за създаването на артилерийски снаряди, бомби и ракети – средства за доставката на взривномагнитния генератор“, обяснява още в интервюто си Михеев. По думите му, всички водещи световни държави, включително САЩ и Китай, също се занимават с разработването на импулсно оръжие.

Импулсното излъчване, създавано от микровълновия генератор, разработен като част от проекта „Алабуга“, е подобно на импулсното излъчване, появяващо се при ядрен взрив, но без радиация. Неотдавна се появи информация за опасенията на Южна Корея, че е възможно Ким Чен Ун да заповяда да се проведе ЕМИ-атака, която да разруши финансовата инфраструктура на държавата. Ръководството на страната също така е силно обезпокоено да не би цели на тази атака да са атомните и електрическите централи на Република Корея (РК), авиокомпаниите и органите ѝ на държавно управление.

„В Русия се разработват радиоeлектронни боеприпаси, предназначени за извеждане от строя на техниката на противника за сметка на мощния свръхвисоко честотен импулс (СВЧ-импулс)“, съобщава Владимир Михеев. Подобни изявления, най-често съдържащи крайно оскъдна информация, изглеждат като извадени някъде от областта на фантастиката, но звучат все по-често, което не е случайно. Над електромагнитното оръжие се работи интензивно в САЩ и Китай, където разбират, че перспективните технологии за дистанционно действие радикално ще променят тактиката и стратегията при водене на евентуални бъдещи войни. В състояние ли е съвременна Русия да отговори на тези предизвикателства на съвременността?

След първата и втората

Използването на електромагнитно оръжие се смята за елемент на американската „трета компенсационна стратегия“, предвиждаща прилагането на най-новите технологии и методи на управление за постигане на предимство над противника. Ако първите две „компенсационни стратегии“ бяха реализирани по времето на Студената война изключително като отговор на СССР, то третата е насочена най-вече срещу Китай. Войната на бъдещето предполага ограничено човешко участие, затова пък се планира активното използване на безпилотни летателни апарати. Те се управляват дистанционно от именно такива системи и трябва да игнорират електромагнитното оръжие.

Говорейки за електромагнитно оръжие, се има предвид преди всичко техниката, основана на мощното свръхвисоко честотно излъчване (СВЧ-излъчване). Предполага се, че то може да потиска електронните системи на противника до пълното им отстраняване от употреба.

СВЧ-излъчвателите ще могат да бъдат доставяни на ракетите или на безпилотните летателни апарати, както и да се поставят в бронирани коли, самолети или други съдове. Те ще бъдат поставяни самостоятелно и на определени за това места.

Електромагнитното оръжие обикновено действа на няколко десетки километра, поразявайки електрониката в цялото пространство около източника или около целта, разположени в относително тесен радиус. Разбирано по този начин, електромагнитното оръжие само по себе си представлява по-нататъшно развитие на средствата за радиоелектронна борба. Конструкцията на източниците на СВЧ-излъчването се различава в зависимост от техните цели за поразяване и методите, по които става това. Така за основа на електромагнитните бомби могат да служат компактни генератори с взривна компресия на магнитното поле или излъчватели с фокус на електромагнитното излъчване в определен сектор. СВЧ-излъчвателите, инсталирани в крупна техника – например самолети или танкове – действат на базата на лазерния кристал.

Нека говорят

Първите прототипи на електромагнитно оръжие се появяват през 50-те години на миналия век в СССР и САЩ, но едва през последните 20-30 години опитите да се пристъпи към пуска на компактни и не силно енергоемки изделия можа да стане реалност. Началото на надпреварата поставиха САЩ, а на Русия не ѝ остана нищо друго, освен да се включи в нея. През 2001 година стана известно, че се работи над един от първите образци на електромагнитно оръжие за масово поразяване: американската система VMADS (Vehicle Mounted ActiveDenial System) позволява човешката кожа да се нагрее до прага на болката (например 45 градуса по Целзий), като по този начин фактически противникът бива дезориентиран. Само че в крайна сметка основната цел на перспективното въоръжаване са не хората, а машините.

През 2012 година в САЩ, в рамките на проекта CHAMP (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project), на изпитания бе подложена ракета с електромагнитна бомба, а година по-късно бе тествана наземна система за радиоелектронно потискане на безпилотни летателни апарати. Освен в тези направления, в САЩ интензивно се работи по разработката на близки до електромагнитното оръжие лазерни средства за поразяване и релсотрони. Аналогични разработки се правят в Китай, откъдето неотдавна съобщиха за създаването на масив от свръхпроводящи квантови интерферометри (СКВИД; SQUID, Superconducting Quantum Interference Device), позволяващи да се прихващат подводници от разстояние около шест километра, а не няколкостотин метра, каквито са традиционните методи. За постигането на подобни цели военно-морските сили (ВМС) на САЩ експериментираха с единични датчици, а не с масиви от СКВИД, но високото ниво на шума доведе до това, американците да се откажат от използването на перспективната технология в полза на традиционните средства за прихващане, в частност – хидролокацията.

Русия

В Русия вече има образци на електромагнитно оръжие. Например машината за дистанционно разминиране (МДР) „Листва“ представлява  брониран автомобил, оборудван с радари за търсене на мини, СВЧ-излъчватели за обезвреждане на електронен „пълнеж боеприпаси“ и металотърсачи. Тази машина за дистанционно разминиране (МДР), в частност, е предназначена да придружава неведнъж преминалите през най-различни тестове ракетни системи „Тополь“, „Тополь-М“ и „Ярс“. До 2020 година Русия планира да включи в своето въоръжение над 150 такива машини.

Ефективността на тези системи е ограничена, тъй като с тяхна помощ биват неутрализирани само дистанционно управляемите взривни устройства (тоест, с „електронен пълнеж“). От друга страна винаги остава функцията „откриване на взривно устройство“. В основата на по-сложните системи, в частност, „Афганит“, са съвременните руски машини от универсалната бойна платформа „Армата“.

През последните години в Русия са разработени повече от десет комплекса за радиоелектронна борба, включително „Алгурит“, „Ртуть-БМ“, и комплексите от семейството на „Красуха“; създадени са също така станциите „Борисоглебск-2“ и „Москва-1“. С конструирането на системи за радиоелектронна борба пред руските военни вече стоят аеродинамични цели, които са в състояние да имитират групов ракетен удар, и така да дезориентират противовъздушната отбрана (ПВО) на противника. Вместо с бойни части такива ракети са снабдени със специално оборудване. Такова ще бъде доставено в продължение на три години на Су-34 и Су-57.

„Днес всички тези разработки са доведени до равнището на конкретни опитно-конструкторски проекти по създаването на електромагнитно оръжие: снаряди, бомби, ракети, снабдени със специален взривомагнитен генератор“, заявява в интервюто си за Sputnik News Владимир Михеев. Той уточнява, че през в 2011-2012 г. под кода „Алабуга“ е бил реализиран комплекс от научни изследвания, позволяващи да се определят основните направления в развитието на радиоелектронните оръжия на бъдещето. По думите му подобни разработки се провеждат и в други страни, в частност, в САЩ и Китай.

Първи на планетата

В разработването на електромагнитно оръжие засега именно Русия заема, ако не лидерска, то поне една от водещите позиции в света. В това експертите практически са единодушни.

„Разполагаме с важен набор от боеприпаси като например, генератори в бойните части на зенитните ракети. Имаме също така взривове за ръчни противотанкови гранатомети, оборудвани с такива генератори. В това отношение се намираме на първите позиции в света; доколкото ми е известно, засега чуждестранните армии нямат аналогични боеприпаси. Към настоящия момент в САЩ и Китай подобната техника се намира в стадий на изпитания“, отбелязва главният редактор на списание „Арсенал Отечества“ и член на експертния съвет на колегията на ВПК Виктор Мураховски. Според анализатора Самюел Бендет от CNA (Center for Naval Analyses) Русия е лидер в радиоелектронната борба, а за последните 20 години САЩ силно са изостанали в това направление. В свое неотдавнашно изказване в Центъра за стратегически и международни  изследвания във Вашингтон, окръг Колумбия, пред правителствени чиновници и представители на военнопромишлените кръгове, Бендет отдели особено внимание на руския комплекс за осъществяване на GSM-връзки РБ-341В „Леер-3“.

Източник: TEZAR NEWS

Как руснаците “изпариха” 1000 китайци

Комунизмът е неизбежен!
Отиди Горе