Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Има ли повишена радиация в Русия?

в Свят
Loading...

Преди по-малко от два дни на военен полигон в Архангелска област, северозападна Русия, се случи авария при изпитание на реактивен двигател на течна основа, при който загинаха петима служители на държавната корпорация Росатом и още няколко човека. Поради тази причина реших да проследя развитието на радиационната обстановка в района, с помощта на виртуалната карта на Обединения (ядрен) изследователски център, към Европейската комисия. Рано тази сутрин техните индикатори в района на аварията показваха нормални показания, но след няколко часа … (за по-добър преглед кликнете с мишката върху снимката):

… изчезнаха от полезрението. Изчезнали са индикаторите не само от Архангелска област (в червения кръг на горната снимка), но и всички останали от територията на Русия.

Трябва ли да се безпокоим? Според мен е много рано за безпокойство. Даже и да има локално изпускане на радиация това едва ли засяга останалата част от Европа. За сега.

Ако се получи развитие на картината своевременно ще го отразя.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе