Илюзия ли е Фолксваген ?

в БЪЛГАРИЯ

Инвестиция за завод надали ще има – поне засега. Преговаря се с „фалшиви патици“, от които тя не зависи

На фона на потенциалната инвестиция за 1.4 млрд. евро, и то на първо време, а впоследствие и повече, политиците у нас веднага извадиха шпагите кой е по- и най-вътре в играта за нея.
Заговори и тежката им артилерия.
Премиерът Борисов обяви, че ще преборим конкурентите Сърбия и Турция и полага всички усилия за това.
Президентът Радев го контрира чрез преговори с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер.
Експрезидентът Плевнелиев като шеф на автомобилния клъстер заяви, че не друг, а той води преговорите с „Шкода” за новия завод.
Икономическият министър Емил Караниколов за капак изцака всичките „Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата, който и от големите да си слага медали. Аз си знам хората, които работеха, само да ни изберат”.

Всъщност всички блъфираха.

С кой всъщност трябва да се преговаря? 

Блъфираха, понеже преговори с концерна „Фолксваген” засега няма.
А преговорите с „Шкода” въобще не са определящи.

Защо?
1. В този завод освен Шкоди ще се произвеждат и др. марки – например испанския Сеат, както обяви немският концерн. А решението за др. марки не е в компетенцията и правата на „Шкода”
2. Шкода не взима решения за инвестициите в чужбина.


Малко история: След падането на социализма „Шкода” фалира. При оздравяването й отделно се обособява малка „Шкода”- „Шкода ауто” за производството на автомобили. Голямата „Шкода” преминава през различни перипетии и сега е собственост на пет офшорки от разни острови по Световния океан. Тя си запазва правото на марката, вкл. и за автомобилите. „Фолксваген” влиза с дял от 30% в малката, автомобилната „Шкода”, после делът нараства на 70%, като си плаща за голямата за ползването на марката. А по-после тази автомобилна „Шкода” става собственост на VOKSWAGEN FINANCE LUXEMBURG S.A., със седалище Strassen, Люксембург.


Тази фирма владее вече 100% от автомобилната „Шкода”. И към нея са прехвърлени всички дъщерни дружества на Фолксваген в чужбина – общо 27 на брой по целия свят, вкл. и 15 в различни държави, където немският концерн има предприятия.
И чрез тази фирма се решават инвестициите в чужбина.

Да, ама това нашите министри и политици не знаят! И нямат контакти там.
Макар че има българи, граждани на Люксембург с много стабилни контакти във финансовите и икономически среди там. Камен и Валентин са синове на Ангелина Горанова.
А коя е тя?
Тя е бившата лична и най-доверена секретарка на Тодор Живков. Нейният втори съпруг Иван Горинов е генерал, бил е шеф на 16 отдел „остри мероприятия” (убийства и пр.) в Държавна сигурност, станал е един от шефовете на Първо главно управление (разузнаването).
Доколкото разбирам, май единият от тези двама българо-люксембурци са двигателите на евентуална сделка с България.
.

Мистерията Люксембург

Един от страната на Фолксваген със сигурност е Джули Ванхоке – ръководител на люксембургска фирма на немския концерн. Тя е специалист в международното счетоводство и финанси, както и в данъчното облагане.

Ако потърсите информация за тази фирма – VOKSWAGEN FINANCE LUXEMBURG S.A, няма да намерите никаква. Фирмата е анонимна, не се знаят собствените й, няма никакви данни. Търговският фирмен регистър на херцогството дава само формална, несъществена информация за нея – адрес, дата на регистрация. .
Банковият й номер е 980512484, финансовият код LEI Code 5299008XZEFQ6KAZF246. Въпреки големия обем работа има само пет служители, които говори за свръхвисоката дискретност на онова, с което се занимава.

Volkswagen Finance Luxemburg (VFL) е холдингова структура, създадена през 2012 г. и слята през 2014 г. с холандската компания Global VW Automotive BV.
Основното дъщерно дружество е Volkswagen International Finance, чиято основна задача е финансирането и дяловото участие на компаниите, принадлежащи към Volkswagen AG Group.

Известно е, че Европейската комисия наблюдава Volkswagen AG и внимателно разглежда въпросът дали концернът е укрил данъци чрез поделения във Великото херцогство. Според едно журналистическо разследване компанията е декларирала активи за почти 15 милиарда евро, печалба преди облагането за 3.5 милиарда и е платила само 1.5 милиона евро данъци.

Именно тази фирма решава инвестициите в чужбина. Дъщерното й дружество Volkswagen International Luxembourg отпуска заеми на дъщерните фирми на Фолксваген в чужбина, по които те впоследствие изплащат от печалбите си главниците и лихвите.
Е, с тези фирмени структури и техни ръководители българските политики не разговарят. Те дори не знаят, че съществуват.
Но не това е проблемът. Същественото е, че отношенията на собственост – кой и колко тънат в непрогледна, много гъста мъгла.

 Илюзията

Фолсксфаген обяви на акционерното си събрание преди дни, че „беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов завод за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати“.

ОСТАНАЛИТЕ?!
Не с потенциални кандидати, а с „останалите”. Т.е. потенциалните, за които се говореше толкова усилено от балкански политици и медии – Сърбия, Турция, България май са били бракувани.
Да видим какво е общото, което ги свързва!
Сърбия и Турция са на ръба на война или воюват (Турция в Сирия). Изолирани са от международната общност. И двете имат нестабилни валути. И в двете икономиката върви надолу. И двете не са членки на ЕС, от което се губят редица предимства за инвеститорите.

България обаче е член на ЕС. Не е стабилна политически, по което донякъде си прилича с тях. Отличава се от конкурентите с остри демографски проблеми и още по-остри с квалификацията и уменията на работещите у нас.
И трите държави са крайно корумпирани. Двете са приятелки на Русия, а нашата е руски троянски кон.

Напомням, че голямата Шкода, която не е собственост на „Фолскваген” и държи марката „Шкода”, е офшорна собственост. Следите от офшорите водят на изток. За разпределението на дяловете в дъщерните дружества на люксембургската фирма засега нищо не се знае.
Но може да се предполага по косвени индикатори.

В този смисъл президентът Радев намери може би по-точен път – чрез германския президент. Немският президент е формална институция, с почти никакви прерогативи.
Но фигурата на Щайнмайер е полезна в случая с тази инвестиция. Защото той започна политическата си кариера като шеф на кабинета на Герхард Шрьодер, който през 1990-те години беше министър-председател на Долна Саксония, а след това и германски канцлер. И под неговото крило дорасна до министър и др. високи постове. Знаете къде е сега Шрьодер – в структурите на „Газпром”.

Аз въобще не считам руснаците за идиоти, както мислят мнозина. Немците пък са съвсем различна и високорганизирана бира, съвсем наясно са с всякакви трикове и похвати.
Никой не инвестира милиарди в несигурни държави или такива с мизерен пазар и тежки демографски проблеми като България. Но обещанията стимулират местните политици за др. техни ангажименти. И добре прикриват от конкурентите избора на истинското място за инвестиции – „ОСТАНАЛИТЕ потенциални кандидати” .

На тези снимки има илюзия – картините се движат, но всъщност са застинали, както изглежда и потенциалната милиардна инвестиция у нас.

Григор Лилов, Фейсбук

Борисов: Заводи никнат като гъби, по „Хемус“ ще потекат инвестиции…