Израел определят Биткойн като актив, а не като валута

в Крипто
Loading...

Израелският районен съд постанови, че биткойн е актив, а не валута и по този начин подлежи на данък върху капиталовите печалби (ДКП).

Основателят, Ноам Копел от DAV.Network, купува биткойни през 2011 и ги продава през 2013 с печалба от 8,27 милиона нови израелски шекели (2,29 милиона долара). Той твърди в съда, че биткойн трябва да се третира като чуждестранна валута и да не се облага с данък.

От друга страна, данъчната администрация твърди, че биткойн не е валута, а актив, поради което печалбите трябва да подлежат на капиталов данък.

Председателят на съда, Шмуел Борнстийн посочи в аргументите си, че биткойн като криптовалута може да престане да съществува и да бъде заменен от друга дигитална валута. Следователно тя не може да се счита за валута, особено за данъчни цели.

В резултат на решението, Копел е отговорен за данък от около 3 милиона NIS ($830 600), както и разходи от 30 000 NIS ($8,306), според доклада. Въпреки това, Копел все още може да обжалва пред Върховния съд за отмяна на решението.

С решението си, съдът се придържа към позицията на израелското правителство, че биткойн и другите криптовалути подлежат на данъчно облагане. През февруари 2018, данъчната администрация издаде директива, в която се казва, че печалбите от криптовалути ще бъдат обект на данък върху капиталови печалби в размер на 20-25%.

От друга страна, лицата, които добиват или търгуват криптовалути чрез своя бизнес, подлежат на 17% данък добавена стойност в допълнение към данъка върху капиталовите печалби. Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе