Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Изкуствените подсладители разлагат ДНК и водят до диабет

в Любопитно
Loading...

Фармацевтичната мафия измисли изкуствените подсладители, рекламирайки ги като полезни за здравето. Но изследвания показват точно обратното и превръщат хората в болни.

Според последни статистически данни почти 40% от възрастните американци, над 18% от юношите и почти 14% от децата в момента страдат от затлъстяване и една от причините за това са обработените храни и подсладените напитки.

Много изследвания показват, че изкуствените подсладители повишават риска от затлъстяване и диабет 2, дори повече от захарта.

Резултати от изследване, представено на конференцията по експериментална биология в Сан Диего през 2018 г., показва как изкуствените подсладители влияят върху съдовете. За три седмици било отбелязано негативно въздействие на подсладителите върху трите групи участници. У всички се увеличило съдържанието на липиди в кръвта, били увредени слизестите обвивки на кръвоносните съдове.

Въпреки плашещите резултати от изследвания пазарът на изкуствени подсладители продължава да расте. Вече е пуснат и новият подсладител без калории Sugarly Sweet през януари 2019 г. и се продава основно в Амазон.

Създадена е съвършено нова линия изкуствени подсладители, обогатени с витамини и минерали. Те се продават от компанията Equal Plus и са достъпни в три варианта – с витамин С и цинк, с витамините В3, В5 и В12 или с витамините С и Е. Подсладителите се рекламират като „добър източник“ на тези хранителни вещества.

 

Метаболитните ефекти на подсладителите с нулева калоричност

Въпреки че не съдържат калории, подсладителите са метаболитно активни. В документа от 2016 г. „Метаболитните ефекти на нискокалоричните подсладители“ се отбелязва, че много изследвания ги свързват с повишен риск от затлъстяване, резистентност към инсулина, диабет 2 и метаболитния синдром. В статията са представени трите механизма, чрез които изкуствените подсладители водят до метаболитна дисфункция.

1. Нарушават условните рефлекси, които контролират глюкозата и хомеостазата на енергия.
2. Разрушават чревната микрофлора и предизвикват непоносимост към глюкозата.
3. Взаимодействат с рецепторите на сладкия вкус, които участват в абсорбцията на глюкозата и задействат производството на инсулин.

Захарта храни вредните за здравето микроби, а изкуствените подсладители още по-лошо – те са токсични за чревните бактерии.

Изследване от 2005 г. показва, че сукралозата намалява с 50% количеството бактерии в червата и атакуват предимно онези, които са полезни за здравето.

Изследване върху животни, публикувано в списание Molecules през октомври 2018 г., показва, че аспартамът, сукралозата, захаринът и други подсладители увреждат ДНК и пречат на нормалната и здравословна активност на чревните бактерии.

От шестте подсладителя най-агресивният е захаринът, който уврежда генетичната информация в клетките, което може да предизвика мутации.

Аспартамът и ацесулфамът предизвикват увреждане на ДНК.

Изкуствените подсладители могат да предизвикат разпад на мускулите. Те мамят организма. Когато той не получава нужната енергия, защото му трябва малко захар, за да функционира нормално, той намира този източник на друго място – в мускулите.

Изкуствените подсладители с измама заставят човек да яде повече.

Диетичните напитки са свързани с повишен риск от инсулт и сърдечен удар. Това твърди публикувано изследване на Американската асоциация на сърцето.

Издателство PACПEP

Последни от Любопитно

Отиди Горе