Известни личности, които се отказали от децата си

в Любопитно
Loading...

Известните хора не са съвършени

Много от тях имат скелети в гардероба и не всичко в живота им е прекрасно. За да реализират своите амбиции, често им се налага да се откажат от най-скъпото – семейството и децата си.

Алберт Айнщайн и съпругата му Милева

През 1902 г. на бъдещите съпрузи се родила дъщеря, която нарекли Лизеръл. Няколко месеца детето живяло с баба си и дядо си по майчина линия. След това родителите се отказали от дъщеря си, тъй като били млади и нямали финансови възможности да издържат деца, още повече с дете, родено извън брака, пред тях били затворени всичките пътища. Фактът, че Айнщайн и Милева изоставили дъщеря си, станал известен, след като правнуците им продали писмата му на търг. За учудване, този факт не възмутил никого, тъй като той бил норма за това време. Досега съдбата на момичето не е известна.

Жан-Жак Русо

Известният френски философ и писател Жан-Жак Русо се влюбил в обикновено момиче – Тереза, която работела като камериерка в хотела, в който той живеел. Тя не била образована, не можела да чете и да пише, но скромността и покорността й харесали на Русо.  Тереза му родила пет деца и всичките били дадени в приют. Русо смятал, че не може достойно да отгледа и възпита децата си, тъй като по това нямал нито време, нито финансови възможности за това. Той се венчал за Тереза, след като живели заедно 20 години.

Марина Цветаева

Поетесата била сложен човек и за да разберем напълно отношението към дъщеря й, трябва да се потопим в биографията й. През 1912 г. на Цветаева и Сергей Ефрън се родила дъщеря – Ариадна. Детето било много надарено, рано се научило да чете и да съчинява стихотворения. Марина Цветаева била във възторг и много обичала Ариадна.  През 1917 г. се родила втората й дъщеря – Ирина, която била различна от сестра си. Момичето било капризно, плачливо и през цялото време искало да яде. За творческа личност като Цветаева това поведение било непонятно и неприемливо; тя смятала Ирина за твърде много земна, а поведението й – противоестествено. Грижите за нея изисквали много сили и внимание и тези битови проблеми били далеч от възвишените мисли на поетесата. През 1919 г. и двете дъщери на Марина Цветаева били оставени в приют. По това време ситуацията в Русия била сложна и за да не живеят децата в нищета и глад, поетесата взела това решение. Ариадна и Ирина живели трудно в приюта. Те гладували и не виждали майчина любов и ласка. В писмата до майка си Ариадна писала, че й липсва, че Ирина често плаче. Когато Ариадна се разболяла, Цветаева я прибрала вкъщи. Ирина оставила в приюта и когато тя навършила три години, починала от болест. Поетесата написала за по-малката си дъщеря следното: „На едно малко дете в света не му достигна любов…“

Мария Монтесори

Авторката на известните методики за възпитание и развитие на децата често е критикувана за това, че изоставила собствения си син. До 15-годишна възраст той се възпитавал извън семейството. Момчето не се сърдело на майка си, а я обичало и продължило делото й. Във времето, когато живяла Монтесори, жените не получавали образование. Мария с всички сили отстоявала правата на жените да се учат. Тя станала първата жена лекар в Италия, благодарение на баща си, който я поддържал и заедно с нея посещавал занятията. По-късно Мария се влюбила в колегата си Джузепе Монтесано. Но бракът за нея не означавал прекратяване на научната й дейност и посвещаване на семейството. Затова влюбените се заклели винаги да са заедно, но без законен брак. През 1898 г. се родил синът им Марио. За да предпазят детето от хорските клюки и предразсъдъци, било взето решението да бъде дадено в приют. Но Монтесори не се отказала от него. Тя го посещавала в почивните дни и изкарвала много време с него. На 15 години Мария прибрала момчето и повече не се разделила с него. Марио израснал благодарен и любещ син; той поддържал майка си в нейното дело и станал последовател на теорията й.

Издателство PACПEP

Loading...

Последни от Любопитно

Турция готви анексиране на територии на България! (ВИДЕО)

Loading... https://www.facebook.com/MSB.HulusiAkar/photos/a.2147050598899855/2452874984984080/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAeJIoKH-JJqGfLFnoVspp8fHaDTZGKKLiWMd8IjeW_uOCH8DX22Z6ZyaquFKw4z4qFICIW88nL86KCrAKhjt3DlF05CubEysD1cI9MY7eGz1b3sX6RlvIRFf9bSHnI0KT2rnpxGeePiFeWdM9w5ZdwcwYjxv2zZ1aTToQ8WO6FiXUowmJfoeiVQ-SCq8G0G4_BNeeBnh0j1NObP6bzClWPaM1oSlWrt_mNZJ25Uz21yJUW9XabT_3OG2XdC049Hw1qDMOamgsdSf8EyK5KbZrVM4GFq5-mKa7ddCgwSyq9-AhZEeGMEFs-lbu_UHlyZzsoqZSmLI6vpCCsejYRARFFXfCG&__tn__=-R   Türkiye Cumhuriyeti çatısında; Türkiye – Azerbaycan – Macaristan-Nahcivan –
Отиди Горе