Избираме министър на джендър идеологията, за когото турско робство не е имало

НС извънредно обсъжда кандидатурата на номинираната от премиера за социален министър

Кандидатурата на Деница Сачева влезе извънредно и по спешност в пленарната зала, където бе представена от вицепремиера Томислав Дончев ведно с предложението за освобождаване на Бисер Петков като социален министър.

От опозицията заявиха, че няма да я подкрепят за министър. Заявиха го от БСП, ДПС и “Атака”.

От “Атака” и БСП се противопоставиха и на това, че не са обявени мотивите за освобождаването на Петков, но и срещу самата личност на бъдещата министърка.

Заради снимки със сирийски граждани, после “изгонени от ДАНС, Десислав Чуколов попита: “Ние социален министър за бежанците ли ще имаме, или за българите?

Чуколов каза, че депутатите на Сидеров ще гласуват против нея, а може да размислят, ако тя отмени закона за социалните услуги. Националистите държат Деница Сачева, която е защитник на Истанбулската конвенция, да отговори на въпроса дали ще я лансира.

“В крайна сметка, ние ще изберем министър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие”, обобщи Драгомир Стойнев, зам.-шеф на ПГ на левицата, след като изреди всички критики за липса на реформи в социалната сфера.”Няма да имате право да се представяте като борци срещу джендър идеологията, защото подкрепяте един от най-ярките на джендър иделогията”, предупреди депутатите на ВМРО и НФСБ Георги Гьоков.

От ДПС не спестиха острите си критики първо към процедурата и спешността, с която дневният ред на парламента се променя, а след това и защитиха Бисер Петков от хулите, че не бил разбран от колегите му министри. “Министър Петков говори на експертен език, неговите колеги най-вероятно не са разбирали неговия език”, каза шефът на социалната комисия. “Нищо извънредно не налага тази точка да бъде включена в дневния ред”, констатира депутатът от ДПС. Д-р Адемов припомни, че проблемите са системни. “Смяната на принципи – “стани да седна”, няма да реши проблемите. Социалното разслоение е това, което дразни всички български граждани”, обърна се той към управляващите.

“Някой говори силно и вика, когато няма какво да каже”, отвърна на критиките вицепремиерът Томислав Дончев, за чието протеже минава Деница Сачева.

“Министър Дончев да не прави забележки като класен ръководител”, опонира му Ирена Анастасова от БСП. Бившата директорка на 25 СУ напомни какво е работила Сачева като зам.-министър на образованието. “Учителите най-добре знаят каква тежест имат на гърба си, защото това е реформа, и в началото трябваше да има основа на тази реформа. Имаме липса на ресурсни учители. имаме липса на психолози. Нямаме кабинети, нямаме подходящо оборудване”, разкритикува работата й в ресора на МОН. Като изключим пиар акциите на министерството, в този механизъм за връщане, ще видим, че отново училищата бяха оставени в 90% от случаите сами. Ако сега бъде избрана, може би пък ще задейства социалните служители, за да помогнат на учителите”, иронизира Анастасова.

И тя, и останалите депутати от трибуната напомниха за тъй наречената “джендър анкета” в училищата, разпоредена от Сачева в качеството й на зам.-министър на образованието. “Тази анкета бе разпространена след решението на Истанбулската конвенция, а след това. Казвам всичко това, защото, когато един човек решава, че може да поеме един такъв сериозен пост, той трябва да е диалогичен с всички останали министерства и да съблюдава законовите норми в страната”, заяви педагожката, като обяви, че няма да гласува за Сачева.
Валери Симеонов пък намери, че се случва нещо съвсем естествено със смяната на един министър с друг. “Защо е тази истерия? Този негативизъм, това отрицание? Имам чувството, че избираме Папа!”, възкликна лидерът на НФСБ. “Не му вменявайте да извършва мащабни, вселенски злодейства като Дарт Вейдър!”, защити той Сачева.

ДАРИК

ПО ТЕМАТА

Сачева е едно от най-долните назначения на Борисов