Знаменитости с психически заболявания

в Любопитно
Loading...

Прието е да се смята, че на практика всички прочути личности имат странности и отклонения. Но сред знаменитостите има немалко, които страдат от реални психически заболявания.

Някои учени смятат, че това е компенсацията за таланта и успеха им.

Жана Д’ Арк

Когато бъдещата Орлеанска Дева навършила 13 години, започнала да разказва, че й се явявали архангел Михаил и светиците Екатерина и Маргарита. Те й наредили да посети дофина, който да назначи Жана за командващ френските войски в сраженията с англичаните.
Психиатърът Аркадий Вяткин смята, че националната героиня на Франция страдала от остра форма на шизофрения, при която пациентите имат слухови и зрителни халюцинации.

Винсент Ван Гог

Диагнозата на прочутия холандски художник била биполярно афективно разстройство, съпроводено с припадъци. По времето на един от тях художникът отрязал ухото си. Така се появила прочутата картина „Автопортрет с отрязано ухо“. Ван Гог злоупотребявал с абсента и вероятно това е причината за припадъците и халюцинациите.

Ханс Кристиан Андерсен

Авторът на „Снежната кралица“ и други приказки страдал от сексуални отклонения. В дневника си той подробно описвал епизоди, в които се занимавал с онанизъм. Друга страст на Андерсен било посещаването на бардаци. Но не правел секс с проститутките, а разговарял с тях. Общуването с тях му помагало впоследствие по-бързо да достигне самоудовлетворение.

Ги дьо Мопасан

От психическо разстройство страдал класикът на френската литература, което го заставяло да върши шокиращи постъпки. Състоянието му се влошило след смъртта на брата на Мопасан през 1889 г. На 2 януари 1892 г. той се опитал да се самоубие пред майка си. След това писателят бил изпратен в психиатрия. Той починал от естествена смърт през 1893 г.

Михаил Лермонтов

Съществува мнението, че големият руски поет – Михаил Лермонтов, страдал от форма на шизофрения, която наследил от дядо си по майчина линия, който починал, като глътнал отрова. Психиката на майка му също била нестабилна: тя била нервна и истерична и починала много млада.
Хора, които познавали Лермонтов, твърдели, че той бил необщителен и неприветлив, постоянно сменял настроенията си. Нямал приятели, тъй като хората го избягвали, защото го смятали за опасен човек.

Николай В. Гогол

Според свидетелства на съвременници в поведението на големия руски писател имало много аномалии. Гогол бил толкова срамежлив, че когато се появявал непознат човек, той излизал от стаята. Той се страхувал панически от буря, но най-силната му фобия била страхът от смъртта. Както е известно, писателят се страхувал да не бъде погребан жив.
През 1839 г. в Италия Гогол се заразил с малария, което довело до чести припадъци, загуба на съзнание и халюцинации. След като завършил втория том на „Мъртви души“, писателят изпаднал в депресия и заповядал на прислугата да изгори ръкописа.
След това Гогол легнал и започнал да се отказва от храна. Заобикалящите го хора чували бълнуванията му и как изричал фрази от „Записки на един луд“. Според съвременни психиатри писателят страдал от тежка депресия.

Сергей Есенин

Сергей Есенин страдал от няколко фобии. Например се страхувал да не се зарази със сифилис. Друга натрапчива фобия на поета бил страхът от милицията. По думите на приятеля му Волф Ерлих, край Лятната градина видели милиционер. Поетът пожълтял и Ерлих видял огромния страх в очите му.

Никола Тесла

Този велик учен имал навика всичко да брои: крачките при ходене, количеството изядено и изпито… Той панически се страхувал от микроби, постоянно миел ръцете си и използвал изпрани кърпи. Ако по времето на хранене, на масата му кацала муха, Тесла настоявал ястията да бъдат сменени веднага. Номерът на стаята в хотела, в който отсядал, трябвало да бъде кратен на три.

Алфред Хичкок

Прочутият писател и режисьор страдал от т.нар. овофобия – страх от предмети с овална форма. Не можел да понася дори вида на натурални яйца.

Вивиан Лий

За ролята си на Бланш Дюбуа във филма по пиесата на Уилям Тенеси „Трамвай „Желание“ – 1951 г., актрисата била удостоена с „Оскар“, но впоследствие тя признала, че тази награда я докарала до лудост. Има доказателства, че Лий цял живот страдала от маниакална психоза и с годините болестта се задълбочавала. Но починала от туберкулоза, на 53 години.

Даря Любимская, издателство PACПEP

Последни от Любопитно

Отиди Горе