Знаменитости, за които не се знае почти нищо

в СВЯТ

В историята фигурират имена на бележити личности, за които ние не знаем почти нищо или те са били не онова, за което ги мислим.

Днес лесно се научава за живота на всяка публична персона от интервюта, блогове, сайтове и пр.

Сидхарта Гуатама – Буда
Сидхарта Гуатама, който впоследствие се превърнал в просветения Буда Шакямуни, не бил нито първият, нито последният буда. От един от будитските текстове научаваме, че кобрата, с раздутата си „качулка“ укривала Гуатама Буда от тропическите дъждове, а охлюви покривали бръснатата му глава със слуз и така го пазели от слънчевите лъчи.
Учените и до днес не са научили в кое време е живял Буда. Светското му име – Сидхарта, което означава „онзи, който постигна целта си, който постигна праведност“, липсва в ранните будистки писания. Може би преди просветлението да се е наричал по друг начин.
Корените на рода Гуатама Шакямуни според една версия идват от брахмана Гуатама – един от седемте най-велики мъдреци на Индия, живял в епохата на Ведите. Гуатама станал съпруг на Ахаи, за ръката на която претендирал самият ведистки бог Индра, като го побеждава в едно спортно състезание.
Според друга версия родът Гуатама няма нищо общо с брахманите, а прадедите на Буда били скотовъдци.

Лао Цзъ
Личността на мъдреца, на когото се приписва класическият даоски философски трактак „Дао Де Цзин“ – Лао Цзъ, не е само легендарна, но и загадъчна. Името му означава „стар, вечен, изначален“. Официално биографията му е написана от древния историк Сима Цян, който разказва в нея за трима различни хора.

Конфуций
Някогашнит Кун Цю станал Учителят Кун, в латинизираната форма – Конфуций. Неговите съвременници не се интересували от миналото му, затова до наше време са стигнали малко сведения за него. За тях по-важен бил ритуалът от личността на Конфуций.

Питагор
Най-ранните известни източници за учението на Питагор се появили 200 години след смъртта му. Според един от биографите му Питагор живял в шести век преди нашата ера. До нас не са дошли съчинения на Питагор, а само сведения от неговите невинаги безпристрастни последователи.

Омир
Името „Омир“ се превежда като „заложник“ или „слепец“. На него се приписва голяма част от авторството от репертоара на изпълнителите на епоса. По-късно античната критика определила Омир като автор на епическите поеми „Илиада“ и „Одисея“, но Омировият въпрос не е решен и днес.

Уилям Шекспир
Ако за честта да са родно място на Омир претендират седем града, то за ролята на Шекспир претендират поне трима англичани – Френсис Бейкън, Бен Джонсън и Кристофър Марлоу.
В списъка с най-легендарните персони влизат и Свети Христофор, крал Артур, Робин Худ, Вилхелм Тел, Жана Д’ Арк и папеса Йоана.

Превод издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА:

https://bultimes.com/25-те-Велики-уроци-на-Буда-ще-ви-помогнат/

25 мъдри цитата от Конфуций