Зелените и WWF питат кой е собственикът на “Юлен”

в България
Loading...

В отворено писмо коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов питат кой е реалният собственик на ски зоната в Банско в Национален парк “Пирин”.

“Обществото трябва да знае кой получава Пирин като подарък от правителството”, изтъкват съпредседателите на Зелените Зарица Георгиева и Владислав Панев.

Те се позовават на изказване на представител на “Юлен” – концесионера на ски зона Банско – че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

“След като според адвокатът на “Юлен” истинският собственик не бил г-н Георгиу, а друг, деклариран пред институциите, e важно тази информация да стане публична”, обясняват Георгиева и Панев.

В отвореното писмо се акцентира, че след като дружеството е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост – Национален парк Пирин, българското общество трябва да знае кой е истинският собственик на “Юлен”.

Коалицията иска да се знае, чии интереси стоят зад решението за промяна на плана за управление. Според тях той всява разединение в обществото.

“Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество”, изтъкват екозащитниците.

В отвореното писмо те се обръщат към държания глава, премиерът и председателя на НС с искане да се обяви кой е реалният собственик на “Юлен” АД”. / news.bg

Loading...

Последни от България

Отиди Горе