Заявление на Външно министерство Русия: Събитията във Венецуела достигнаха опасна черта

в Свят
Loading...

Екстремистко настроените противници на легитимното правителство на Венецуела, провалили се в опитите си да отстранят Николас Мадуро, включително чрез физическото му отстраняване, избраха най-конфронтационния сценарий на противостояние.

Даването на клетва от страна на опозиционния „временен президент на Венецуела“ и незабавното му признаване в това му качество от Съединените щати и редица регионални държави целят утежняване на разделението във венецуелското общество, нарастването на фронталните улични противоборства, кардиналната дестабилизация на вътрешнополитическата ситуация и по-нататъшната ескалация на конфликта.

Подобно умишлено и, очевидно добре планирано създаване на «двувластие» във Венецуела, формирането на алтернативен център за вземане на решения е директен път към хаос, разрушаване на венецуелската държавност.

Появиха се и първите човешки жертви. Решително осъждаме онези, които тласкат венецуелското общество в пропастта на кървави междуособици.

Виждаме в безцеремонните действия на Вашингтон нова демонстрация на тотално игнориране на нормите и принципите от международното право, опит да изиграят ролята на управляващи чужди съдби на народите. Налице е стремежът да прокарат апробираните сценарии за смяна на неугодни на САЩ правителства.

Особено тревожни са постъпващите сигнали от редица столици, че не може да се изключва и въоръжено вмешателство от вън. Предупреждаваме да не се стига до подобни авантюри, които биха имали катастрофални последствия.

Обръщаме се към здравомислещите венецуелски политици, които са в опозиция на правителството на Николас Мадуро, с призив да не се превръщат в пешки в чужда шахматна игра.

Изхождаме от това, че всяка политическа дейност трябва да се извършва стриктно в рамките на конституционното поле и в съответствие с националното законодателство.

Разбира се, гражданите на тази страна могат открито да изразят своята позиция, включително чрез демонстрации, но само по мирен начин, който не води до насилие и освен това не застрашава безопасността на гражданите.

Само венецуелците имат право да определят бъдещето си. Разрушителната външна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е неприемлива. Подстрекателството няма нищо общо с демократичния процес. Това е пряк път към беззаконието и кръвопролитията.

Задачата на международната общност е да способства за намирането на взаимно разбирателство между различни политически сили във Венецуела, които поставят националните интереси на преден план. Готови сме да сътрудничим в това с всички държави, които споделят тези цели. News Front

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе