Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Защо са опасни слънчевите бури

в Свят
Loading...

Аналитици от европейската Saxo Bank прогнозират слънчевите бури през 2019 г. Ще попитате работа ли е на финансисти да се занимават с природни явления? В случая – да, те имат пряко отношение към явлението. Слънчева буря с голяма мощност може да нанесе на икономиката и на човечеството голяма вреда. Известно е, че прогнозите на Saxo Bank често се сбъдват.

Уязвимата електроника

Към настоящия момент гигантска слънчева буря е фиксирана за последен път през 1859 г. Събитието се нарича още „Слънчева супербуря“. Слънчевата плазма, която стигнала до Земята, предизвикала негативни явления в нейната магнитосфера. В резултат телеграфът блокирал. По цялата планета били наблюдавани Северни сияния. Скоростта на движението на слънчевата плазма била такава, че вместо за 3-4 дни, тя стигнала до Земята за 18 часа.

През март 2018 г. имаше силна геомагнитна буря, а през септември 2017 г. е фиксирана най-силната за последните 14 години слънчева буря. В двата епизода се наруши радиовръзката, имаше сривове в работата на интернет, някои спътници излязоха от строя.

Слънчевите бури са опасни и за човека, особено за хипертониците, хипотониците и сърдечноболните. Около 70% от инфарктите и инсултите настъпват по времето на слънчеви бури. Природното явление се съпровожда с главоболие, мигрена, безсъние, падане на кръвното налягане и на жизнения тонус.

Науката не може да прогнозира точното време на началото и края на слънчевата буря, но може само да отрази случилото се. Въпреки това има достатъчно данни, за да се предскажат годините с най-голяма слънчева активност.

Слънчевият апокалипсис

На фона на прогреса човечеството стана по-уязвимо на въздействието на електричеството и електрониката. Учените отбелязват, че имаме късмет, тъй като слънчевите изригвания не достигат максимум.

Американските астрономи Абрахам Лоеб и Манасуи Лингам от Харвард изучили последиците от едно вероятно мощно суперизригване на Слънцето. Според най-оптимистичната прогноза животните и хората ще оцелеят, но цивилизацията ще се върне стотици години назад. Навсякъде ще се изключи електричеството, ще изчезнат радиовръзката и интернет, ще пострадат компютрите и електронните база данни. Под заплаха ще се окажат системите за управление на атомните централи. Орбиталните групи спътници, включително и обезпечаващите GSM и ГЛОНАСС, ще излязат от строя, което ще предизвика авио- и морски катастрофи.

Най-радикалният сценарий предвижда нарушения в озоновия слой, което ще доведе до постепенна гибел на всичко живо под въздействието на космическата радиация.

Що се отнася до „Слънчевата супербуря“, учените отбелязват, че нейната мощност още не е достигнала и най-ниското си значение при суперизригване на Слънцето.

Dst-индексът на геомагнитната активност по времето на бурята през 1859 г. достига до 1760 наноТесла; наноТесла е единицата за измерване на индукцията на магнитното поле. Такава мощност имат слънчевите бури веднъж на 500 години.

Най-силната буря от началото на космическата ера – от 1957 г., се случи през 1989 г.; Dst-индексът на геомагнитната й активност стигна до 640. Сериозни слънчеви бури са фиксирани през 1921 г. и през 60-те години и тогава пострада радиовръзката.

Издателство PACПEP

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе