Защо САЩ са готови да убиват заради „Северен поток 2“?

в ПО СВЕТА

В края на януари 2019-та Администрацията за енергийна информация, към федералното Министерство на енергетиката на САЩ публикува любопитен документ озаглавен „Перспективи за развитието на енергетиката през 2019-та с визия до 2050-та години“.

Ето как изглежда шапката на този документ и информацията, която ще ви помогне да си го откриете сами, ако искате:

А ето и прогнозната графика за мераците на САЩ да изнасят природен газ, не само към съседите си Канада и Мексико, а по цялото земно кълбо. Тъмно синята област на долната графика показва плановете на САЩ да изнася втечнен природен газ, след 2018-та г., без да са указани получателите. Най-вероятно и най-логично това са страни от Европа. 

Лявата скала показва вноса/износа на природен газ за година, в единици трилиони кубични фута. Дясната скала показва вноса/износа на природен газ на ден, в единици милиарди кубични фута. Розовата и синята области под нулевата ос означава ВНОС в САЩ от Канада.

При такива планове е повече от ясно освирепялото поведение на висшата щатска администрация срещу европейските страни, които предпочитат по-евтиния руски природен газ, защото е по-близо.

Във въпросния документ на МЕ на САЩ има още по-любопитни планове и перспективи, но тях ще ви ги покажа един друг път.

ЛЮБОПИТЕН МОМЕНТ! Въпросната графика, която ви показах по-горе се среща ДВА ПЪТИ в цитирания документ. Това не е характерно и обичайно за подобен вид съчинения. Явно толкова много им се иска, че трудно се сдържат?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)