Защо САЩ бърза да се освободи от петрола си?

в Свят

Администрацията за енергийна информация към федералното Министерство на енергетиката на САЩ публикува през последните дни две ключови статистики, които безусловно показват, че икономика №1 в света бърза час по-скоро да се освободи от петролните си запаси. За ваше удобство ги събрах ДВЕ в ЕДНО, а ако искате да ги разгледате и прочетете по-добре кликнете с мишката върху снимката:

Първата, лявата графика показва новият абсолютен рекорд по производство на суров петрол, който подобрява предишния рекорд от 1970 година, в милиони барели на ден. Втората, дясната графика показва полетът на износа на суров петрол от САЩ през последните години, пак в единици милиони барели на ден. В горния ляв ъгъл на всяка от графиките можете да видите датите на техните публикации. Втората е от днес.

Ако съпоставите информацията от двете графики може да стигнете до извода, че САЩ форсират извличането на суров петрол от недрата си, но все по-малко го ползват сами, а бързат да го продадат на други страни и народи по света. При толкова изразителна картинка на форсираните усилия не може да не възникне въпросът ЗАЩО??? Поради что САЩ бърза да се освободи от стратегическата суровина, при това далеч под най-високите световни цени за нея?

Всъщност аз имам свой отговор на този въпрос, но днес не съм в настроения да го споделям с вас. Може пък сами да се досетите?

Единственият жокер, който мога да ви дам е, че поради същата причина и ядрената мафия на САЩ свива знамената си и се преориентира в други направления., както това прави и руската ядрена мафия, според долното кратко видео.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе