Защо младият изобретател и пазител на океаните Боян Слат не е популярен като Грета Тунберг?

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Боян Слат е роден през 1994 г. в Холандия и още като дете вместо да играе с връстниците си предпочита да  сглобява странни механизми и да изобретява нови устройства. Тази му страст продължава и през тийнейджърските му години и така когато е само на 14 поставя нов световен рекорд на Гинес за едновременното изстрелване на 213 водни ракети. Това е първата от многото награди, които ще получи преди да навърши 30.

Боян няма милиони последователи, но е дал повече за опазването на околната среда отколкото Грета Тунберг. Слат е амбициозен, но и доказан вече учен, въпреки, че е само на 25 г.

Освен изобретенията Боян има и друга страст – гмуркането. Така по време на една подводна разходка в Гърция колегата на Декстър осъзнава, че в морето плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риби. Притеснен от екологичното си прозрение той не губи време да се жалва във Фейсбук, а се залавя за работа.

Връщайки се от Гърция, младият холандски изобретател започва да проучва различни варианти за спасяване на моретата като основната му идея е да използва морските течения за събиране на отпадъците. Извежда и четири основни проблема, чието решаване ще доведе мисията му до успех:

1. Почистването на океаните означава справяне с 5-те гигантски сметосъбирателни точки, които са в непрекъснато движение.

2. Размерът на отпадъците варира от огромни риболовни мрежи до микроскопични пластмасови частици с размерите на планктон.

3. Решението на задачата трябва да е такова, че да позволи събирането на всички отпадъци и връщането им обратно на сушата с минимални икономически разходи.

4. Реалното количество отпадъци в моретата, за съжаление, все още остава неизвестно.

Малко по-късно Боян се включва в училищен проект, благодарение на който има възможност да развие идеята си. Така, заедно с другите участници той отново се връща в Гърция където извършват полеви изследвания и установяват, че наличието на микроскопични пластмасови отпадъци на повърхността е 40 пъти повече от това на по-големите обекти. Какво се случва на морското дъно обаче остава загадка за екипа.

Така се стига до разработката на “10-етажен” трал, събиращ отпадъци едновременно на различни дълбочинни нива, но устройството се оказва неефективно и бива извадено от водата напълно унищожено.

След не толкова успешния край на този проект Боян не се отказва и се обръща за помощ към професори и експерти от университетите в Делфт, Утрехт и Хавай и проучва възможността за изграждане на система от плаващи бариери, прикрепени към морското дъно, която използва океанските течения за придвижване (спестявайки транспортни разходи), улавя отпадъците и ги събира на специална платформа.

Това става през 2012 г. когато Боян Слат е само на 18 години.  Той представя идеята си на TEDx събитие, а шест месеца по-късно, през 2013 г. решава да прекъсне следването си в Техническия университет в Делфт, за да основе собствена компания. Ocean Cleanup стартира с капитал от едва 300 евро, но видеото от участието на младия учен в TED Talk придобива огромна популярност в интернет и след няколко успешни краудфъндинг кампании успява да събере още 90 000 долара за каузата си.

2014 се превръща и в годината на финансовия пробив на новопоявилата се компания.

Благодарение на помощта на над 380 000 души от 160 различни държави, екипът на Ocean Cleanup събира още 2 млн долара само за 100 дни. По същото време Боян се превръща в най-младия носител на наградата “United Nations Champions of the Earth”. Следва 2015 г. и наградата “Млад предприемач” в категорията “Морска индустрия” на норвежкия крал Харалд V, а проектът му попада в класацията на списание Time за най-добрите изобретения на годината. През 2016 г. Forbes пък го включва в престижния списък “30 under 30”.

Миналата година  до 2018 г. започва да действа първата плаваща платформа край Голямото тихоокеанско сметище, като според екипа на Ocean Cleanup ще са нужни само 5 години половината от “сметището” да бъде прочистено.

И въпреки всичките си усилия като тинейджър и младеж той не е толкова популярен като Грета Тунберг-просто защото действа, а не протестира.

Всяка година в световния океан се изхвърлят над 8 милиона тона пластмасови отпадъци, които подети от морските течения се събират в 5 гигантски боклучени точки. Една от тях е “Голямото тихоокеанско сметище” – огромен плаващ остров от отпадъци, 3 пъти по-голям от Франция.

Учените са изчислили, че за да се изчистят напълно моретата и океаните от пластмасовите отпадъци ще са нужни едва 79 0000 години.

КРОСС