Защо днешните домати са безвкусни

в ПО СВЕТА

Не е причината в генното инженерство

Германски изследователи изясниха причината за липсата на вкус в днешните домати. Виновни за това не са методите на генното инженерство или използването на торове, а извършената за 70 години селекционна работа. В резултат бил загубен един много важен ген, без който доматите не могат да натрупат достатъчно захари.

Учените си задали въпроса защо с всяка година доматите от различни сортове стават все по-безвкусни и по-воднисти. Много хора смятат, че причината за това са генните модификации и използването на торове. Но истината, както показало изследването, е друга.

Генетиците работят върху доматената селекция, стремейки се да получат сортове домати, които да имат „търговски вид“, за много малко време да придобият яркочервен цвят и да бъдат привлекателни за купувачите.

Германските учени по времето на изследването открили, че доматите са загубили вкуса си заради хромозома №10. След като извършили пълно разшифроване, те открили един особен ген, наречен SlGLK2, който стимулира образуването на хлоропласти – образувания в клетката, където се извършва фотосинтезата. Тъй като те използват зеления пигмент хлорофил, окраската на доматите се получава неравномерно тъмнозелена. На практика във всичките сортове през 70-годишния период този ген се оказал изключен. В крайна сметка генетиците постигнали своето – хлоропластите в доматите намалели, а окраската им се получила светло зелена и равномерна.

Според учените „изгонването“ на хлоропластите е причината за това, че днешните домати са безвкусни. Хлоропластите, използвайки енергията на слънцето, създават от въглеродния окис и водата нужните на растението въглехидрати. А ако те са по-малко, и захарите, следователно са по-малко. Друг начин доматите да се напълнят със захари няма.

За да проверят своята хипотеза за гена SlGLK2 учените провели контролен експеримент. С помощта на методите на генното инженерство го въвели в много сортове домати и анализът показал, че се увеличили количествата глюкоза и фруктоза примерно с около 40%. Увеличило се и количеството ликопен – много полезен за здравето антиоксидант.

Доматите загубиха своя вкус заради желанието на селекционерите да угодят на вкуса на днешния потребител, както и на производителя.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА: