Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Защо все още не се доверяваме напълно на блокчейн?

в Блокчейн
Loading...

Независимо дали го приемаме или не, живеем в ера на дигитализация и технологична революция. Процентът на хората по света, които имат достъп до интернет не спира да расте, като към момента 56% от световното население е свързано към глобалната мрежа през най-разнообразни устройства. Фактът, че сме част от един “свързан” свят дава възможност на всеки от нас като индивидуалност, общност или бизнес структура да се възползва от безкрайните възможности, които новите технологии предоставят.

Интернет обаче все още не е разгърнал пълния си потенциал. Няма спор, че текущата глобална мрежа не спира да се разраства и прави комуникацията и изпращането на съдържание между нас изключително лесно. Но дойде времето, когато интернет трябва да бъде награден. Трябва да премине към следваща генерация, където да бъде възможна истинската “пиър ту пиър” обмяна на стойност.

Когато се стигне до момента да се изпращат пари, винаги се стига до сериозен посредник в лицето на банка или правителство, от който да зависи крайният резултат от процеса. Какво ще се случи, ако това може да правим това през P2P?

Преди 10 години човек или група от хора създават протокола на биткойн под псевдонима Сатоши Накамото. Тогава реално се открива решението на горепосочения проблем, което се предоставя на интернет обществото и се създава концепцията за блокчейн.

Идея зад технологията е лесното съхраняване, изпращане или проследяване на стойност без необходимостта от посредници и няма спор, че няма по-добър вариант към текущата дата това да се случва. Може би повечето хора не могат да осъзнаят, колко е ценно това за всеки един човек и това е причината блокчейн все още да бъде не напълно приеман и дори подценяван.

Тук не става дума за абсолютна революция, унищожаване на текущата система и изграждане на нова такава. Блокчейн може да се интегрира във всяка една сфера на днешното общество и да я направи по-продуктивна и сигурна. Технологията прави възможно да се възползваме максимално от стойността, която ние самите създаваме.

Нека вземем примера с музикалната индустрия, в която артисти са много ощетени. В момента по-голямата част от самите музикантите не получават пълната стойност от труда, който полагат ежедневно. Песните преминават първо през сериозни музикални и технологични компании и в края на целия този процес до самите артисти не достига почти нищо.

Ако има апликация базирана на блокчейн, където всеки един музикант ще има възможност да си пусне творчество си. Ако искаш да слушаш песента е безплатно, но ако искаш да я изтеглиш например ще трябва да се плати. По този начин музикантите сами оценяват стойността на труда си и не се налага присъствието на посредник. Това е само един от многото примери, който може да бъде даден за предимствата на блокчейн.

Ерата на дигитализацията има безброй предимства и прави живота ни по-лесен, но също така създава нови проблеми. Решението на повечето от тях вече е намерено и това е блокчейн, но се изисква време това да бъде напълно осъзнато.

Положителното движение при цените на пазара отново засили интереса на хората към крипто. Наличието на все повече новини свързани с включването на нови големи “играчи” в екосистемната на блокчейн са сериозни причини да се обърне внимание на върху случващото се. Едно е сигурно… Предстоят интересни години за блокчейн технологията и криптовалутите, което ще се отрази на всеки от нас независимо дали се интересува от тях или не.  Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Блокчейн

Отиди Горе