Защо американският елит задължително чете книгата на Алиса Розенбаум „Атлас изправи рамене“

в ПО СВЕТА

Айнд Ранд е псевдонимът на Алиса Зиновиевна Розенбаум – 1905-1982 г., прочута писателка, с руско-еврейски произход, философ, мислител и идеологическо гуру на днешния капиталистически свят. В Америка и в други страни Айн Ранд отдавна е култова фигура: нея я четат и препрочитат, идеите й се обсъждат и дискутират, книгите й се издават и преиздават в милионни тиражи.

Бъдещата писателка е родена през 1905 г. в Санкт Петербург. През 1926 г. тя емигрира от ненавистния Съветски съюз и веднага променя името си с псевдонима Айн Ранд.

Първите й бестселъри „Изворът“ – 1943 г., и „Атлас изправи рамене“ – 1957 г., веднага й носят огромна популярност.

В Америка започва истинска „рандомания“, а името на писателката и героите й се превръщат в нарицателни. Около Ранд се оформя кръг от почитатели, ученици и последователи. За лекциите й чакат по няколко месеца, за да се запишат. Идеологическата си система, която писателката нарича „обективизъм“, започва да завоюва цялата планета.

През 50-те и 60-те години Айн Ранд привлича млади десни и се превръща във водещ лидер на идеите на либертарианството и икономическата политика на Белия дом през 70-те и 80-те години. Книгите й чете прочутият „ловец на червени“, консерватор, кандидат за президент и сенатор – Бари Голдуотър – 1909-1998 г.

Ученик и съратник на Айнд Ранд, който има немалка роля в придвижването на идеите й, е Алън Гринспън, крупен американски икономист, председател на Съвета на управляващите Федералния резерв в САЩ над 18 години и една от влиятелните личности на съвременността.

След смъртта си писателката става още по-популярна. По някои оценки годишно се продават не по-малко от един милион екземпляра от книгите й. Нейната антиутопия „Химн“ се превръща в стандартно четиво в американските училища.

Джон Грей нарича Айн Ранд най-влиятелния атеистичен мислител на ХХ век, предполагайки, че Джон Голт – главният герой в програмния й роман „Атлас изправи рамене“, е сменил Ницшенианския „свръхчовек“.

Според анкета от 1991 г., проведена от Библиотеката на Конгреса и клуба „Книга на месеца“, американците посочват книгата на Ранд „Атлас…“ за най-влиятелната книга на човечеството, която отстъпва само на Библията.

Бурният живот на писателката се превръща в сюжет за нашумелия холивудски филм „Страстта на Айн Ранд“, а книгите й продължават да се печатат в милиони тиражи и са преведени на всичките световни езици.

Според статистически данни, в САЩ и други англоезични страни нейните публикации са изпреварили трудовете на Карл Маркс, романите на Джон Толкин или Джордж Мартин.

Книгите на Ранд след кризата през 2008 г.

В „Атлас…“ писателката ясновидски предвижда тази криза.

Няма американски президент, който да не е чел и да не цитира Айн Ранд. Роналд Рейгън се отнася възторжено към нея, но тя се изказва негативно за него. Барак Обама в интервю за списанието „Ролинг Стоун“ заявява, че книгите на Ранд са добри само за тийнейджъри, които мислят, че не ги разбират правилно, но лидерите на републиканците се отнасят към нея с нескривано възхищение.

 

Айн Ранд и обкръжението на Тръмп

 

След избирането си Тръмп се обгражда с колеги – обективисти, т.е. последователи на философията и идеологията на Айн Ранд. Държавният секретар Рекс Тилърсън съобщава, че „Атлас…“ е любимата му книга. Майк Помпео – шефът на ЦРУ, нарича писателката главен източник, който го вдъхновява в личния и професионалния му живот. Привърженик на Ранд е и Ендрю Паздер, в миналото кандидат-министър на труда в кабинета на Тръмп.

Републиканският лидер в Палатата на представителите – Пол Райън, признава, че подарява книги на Ранд на познати като подаръци за рождени дни. Той твърди, че философията на писателката е много необходима днес, защото тя извърши фантастична работа по разясняване морала на капитализма и морала на индивидуализма.

Самият Тръмп също призна, че е поклонник на Ранд и че се отъждествява с индивидуалиста Ховард Рорк, главният герой в романа „Изворът“. Според Майкъл Вулф това е лъжа, защото Тръмп не е прочел и една книга през живота си.
Хилари Клинтън също е фен на творчеството на Айн Ранд.

 

Михаил Кизилов, издателство PACПEP

 

Философията на Айн Ранд

 

Философията си Ранд нарича „обективизъм“, който е близък до политическото и философското движение либертарианство. То ратува за максимално увеличаване на индивидуалната свобода и на колективната свобода. Либертарианците защитават естествените права – правото на живот, лична свобода, правото на доброволно сдружаване и стремеж към щастие. В основата на либертарианството е забраната за насилие върху индивида, защитата на личната му свободата, свободата на решенията и действията му, когато то не накърнява правата на друг индивид или група.

В есетата си Ранд защитава свободата, социалната справедливост и частната собственост.

Тя е смятана за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, което отхвърля всичките форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и „рационалния егоизъм“ – главната идея в обективизма.

Според френския писател и философ Ален Лорен, специалист по творбите на Ранд, тя е въплъщение на „самореализиралия се емигрант“, „защото тя е извършила този подвиг, изповядвайки краен атеизъм, силно критикувайки алтруизма в името на „рационалния егоизъм“.

Романът „Атлас изправи рамене“ съдържа над 1000 страници, в които разказва за предприемачите, изложени на нападките на етатизма – разбирането, че държавата трябва да контролира икономиката и социалната политика, в едно въображаемо предтоталитарно социалистическо общество.