Защо американският елит задължително чете книгата на Алиса Розенбаум „Атлас изправи рамене“

в Свят

Айнд Ранд е псевдонимът на Алиса Зиновиевна Розенбаум – 1905-1982 г., прочута писателка, с руско-еврейски произход, философ, мислител и идеологическо гуру на днешния капиталистически свят. В Америка и в други страни Айн Ранд отдавна е култова фигура: нея я четат и препрочитат, идеите й се обсъждат и дискутират, книгите й се издават и преиздават в милионни тиражи.

Бъдещата писателка е родена през 1905 г. в Санкт Петербург. През 1926 г. тя емигрира от ненавистния Съветски съюз и веднага променя името си с псевдонима Айн Ранд.

Първите й бестселъри „Изворът“ – 1943 г., и „Атлас изправи рамене“ – 1957 г., веднага й носят огромна популярност.

В Америка започва истинска „рандомания“, а името на писателката и героите й се превръщат в нарицателни. Около Ранд се оформя кръг от почитатели, ученици и последователи. За лекциите й чакат по няколко месеца, за да се запишат. Идеологическата си система, която писателката нарича „обективизъм“, започва да завоюва цялата планета.

През 50-те и 60-те години Айн Ранд привлича млади десни и се превръща във водещ лидер на идеите на либертарианството и икономическата политика на Белия дом през 70-те и 80-те години. Книгите й чете прочутият „ловец на червени“, консерватор, кандидат за президент и сенатор – Бари Голдуотър – 1909-1998 г.

Ученик и съратник на Айнд Ранд, който има немалка роля в придвижването на идеите й, е Алън Гринспън, крупен американски икономист, председател на Съвета на управляващите Федералния резерв в САЩ над 18 години и една от влиятелните личности на съвременността.

След смъртта си писателката става още по-популярна. По някои оценки годишно се продават не по-малко от един милион екземпляра от книгите й. Нейната антиутопия „Химн“ се превръща в стандартно четиво в американските училища.

Джон Грей нарича Айн Ранд най-влиятелния атеистичен мислител на ХХ век, предполагайки, че Джон Голт – главният герой в програмния й роман „Атлас изправи рамене“, е сменил Ницшенианския „свръхчовек“.

Според анкета от 1991 г., проведена от Библиотеката на Конгреса и клуба „Книга на месеца“, американците посочват книгата на Ранд „Атлас…“ за най-влиятелната книга на човечеството, която отстъпва само на Библията.

Бурният живот на писателката се превръща в сюжет за нашумелия холивудски филм „Страстта на Айн Ранд“, а книгите й продължават да се печатат в милиони тиражи и са преведени на всичките световни езици.

Според статистически данни, в САЩ и други англоезични страни нейните публикации са изпреварили трудовете на Карл Маркс, романите на Джон Толкин или Джордж Мартин.

Книгите на Ранд след кризата през 2008 г.

В „Атлас…“ писателката ясновидски предвижда тази криза.

Няма американски президент, който да не е чел и да не цитира Айн Ранд. Роналд Рейгън се отнася възторжено към нея, но тя се изказва негативно за него. Барак Обама в интервю за списанието „Ролинг Стоун“ заявява, че книгите на Ранд са добри само за тийнейджъри, които мислят, че не ги разбират правилно, но лидерите на републиканците се отнасят към нея с нескривано възхищение.

 

Айн Ранд и обкръжението на Тръмп

 

След избирането си Тръмп се обгражда с колеги – обективисти, т.е. последователи на философията и идеологията на Айн Ранд. Държавният секретар Рекс Тилърсън съобщава, че „Атлас…“ е любимата му книга. Майк Помпео – шефът на ЦРУ, нарича писателката главен източник, който го вдъхновява в личния и професионалния му живот. Привърженик на Ранд е и Ендрю Паздер, в миналото кандидат-министър на труда в кабинета на Тръмп.

Републиканският лидер в Палатата на представителите – Пол Райън, признава, че подарява книги на Ранд на познати като подаръци за рождени дни. Той твърди, че философията на писателката е много необходима днес, защото тя извърши фантастична работа по разясняване морала на капитализма и морала на индивидуализма.

Самият Тръмп също призна, че е поклонник на Ранд и че се отъждествява с индивидуалиста Ховард Рорк, главният герой в романа „Изворът“. Според Майкъл Вулф това е лъжа, защото Тръмп не е прочел и една книга през живота си.
Хилари Клинтън също е фен на творчеството на Айн Ранд.

 

Михаил Кизилов, издателство PACПEP

 

Философията на Айн Ранд

 

Философията си Ранд нарича „обективизъм“, който е близък до политическото и философското движение либертарианство. То ратува за максимално увеличаване на индивидуалната свобода и на колективната свобода. Либертарианците защитават естествените права – правото на живот, лична свобода, правото на доброволно сдружаване и стремеж към щастие. В основата на либертарианството е забраната за насилие върху индивида, защитата на личната му свободата, свободата на решенията и действията му, когато то не накърнява правата на друг индивид или група.

В есетата си Ранд защитава свободата, социалната справедливост и частната собственост.

Тя е смятана за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, което отхвърля всичките форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и „рационалния егоизъм“ – главната идея в обективизма.

Според френския писател и философ Ален Лорен, специалист по творбите на Ранд, тя е въплъщение на „самореализиралия се емигрант“, „защото тя е извършила този подвиг, изповядвайки краен атеизъм, силно критикувайки алтруизма в името на „рационалния егоизъм“.

Романът „Атлас изправи рамене“ съдържа над 1000 страници, в които разказва за предприемачите, изложени на нападките на етатизма – разбирането, че държавата трябва да контролира икономиката и социалната политика, в едно въображаемо предтоталитарно социалистическо общество.

 

Loading...
Защо американският елит задължително чете книгата на Алиса Розенбаум „Атлас изправи рамене“ by

Последни от Свят

Ко прАим ся?

Един от любимите чалга шлагери на (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия е, че не
Отиди Горе