Започна се! За първи път в България – предотвратен терористичен акт (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

Източници от МВР обясниха пред БНР, че поради неизвестни причини младежът се поддал на ислямско радикализиране в последно време. Не е ясно какво точно е възнамерявал да извърши той.

Разследването по случая продължава. Ще се работи и по версиите за съучастници на младото момче.

За него и семейството му досега не е имало данни да са радикализирани.

Очаква се в ранния следобед днес прокуратурата, ДАНС и МВР да оповестят повече информация по случая.

За първи път в България – предотвратен терористичен акт

Това съобщиха за NOVA от Специализираната прокуратура. Целта на атентата е била в Пловдив.

За подготовката на атентата е задържан ученик от една от елитните гимназии в града. 15-годишният тийнейджър е смятал да взриви самоделна бомба в последния учебен ден. Арестът е извършен при съвместна операция на МВР и ДАНС. По непотвърдена информация самоделното устройство е изработено от самия него. Съдържало е запалими вещества и осколки, а целта е била да има възможно най-много поражения.

При обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Младежът е прихванат от службите и арестуван още в четвъртък. С него работят психолози.

Повече информация по случая ще бъде съобщена от Специализираната прокуратура в ранния следобед, научи NOVA.

Какво откриха в помещенията ползвани от задържан за тероризъм

 

 

 

16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на терористичен акт, е вербувано от терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. По думите му, в помещения, които младежът е използвал, е намерено знаме на групировката, както и книги. Открити са и множество готови и в процес на изготвяне взривни устройства и тръбна бомба. Момчето учи в елитно училище и е от добро семейство, добави Гешев и уточни, че именно семейството е подало сигнал за случващото се.

Прокурор Гешев отбеляза, че става дума за дете, което е повече жертва, а не толкова евентуален извършител. И допълни, че е от добро семейство.

Сигналът за детето е бил получен от негови близки. То е било взето от училище от баща му и операцията по задържането му се е провела със съдействието на родителите му.

По информацията към момента, ученикът е бил вербуван от „Ислямска държава“ (ИД) чрез контакт в социалните мрежи.

При претърсванията е открито вещество около 14,5 кг, като използваното в атентати в Белгия и Франция, включително и при атентата в Сарафово. Материалите за изготвяне на веществото са общодостъпни на пазара.

Открито е още знаме на ИД и общодостъпна литература за тероризма.

Момчето е било под влияние на вербовка от около една година. На детето му е била оказана и процедура, по която да приеме исляма.

От прокуратурата са преценили да поискат от спецсъда момчето да бъде поставено в специализирано заведение, в което с него да работят психолози и психиатри.

Заседанието е било закрито и съдът е преценил да наложи надзор от член на Комисията за противообществените прояви. От прокуратурата ще протестират, защото смятат, че на момчето му е необходима по-сериозна помощ от специалисти, в изолирана среда.

Зам. главният прокурор Гешев допълни, че според доказателствата е осъществен състав на престъпление. Няма обаче данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат. Той призова медиите да не търсят родителите и училището на момчето. И отбеляза, че органите на реда имат пълното съдействие на семейството, които са заявили готовност със сина им да работи психолог.

Прокурор Гешев каза още, че този случай е показал как някои проблеми, които смятаме за несъществуващи, вече са в България и те касаят всеки родител. Както и че трябва да започне решаването на тези проблеми, и да им бъде противодействано от обществото и цялата държава.

Зам. главният прокурор отбеляза и че от няколко месеца се подготвя въвеждане на антитерористични центрове у нас по подобие на САЩ. В тях трябва да има представители на всички служби, които в реално време да решават или предотвратяват кризи. По думите му проектът е на финалната си фаза и предстои, ако има разбиране от правителството, да се случи в кратък период.

ПО ТЕМАТА