Замъкът в Равадиново – мутробарок, построен върху селскостопанска земя

в БЪЛГАРИЯ

Ако човек, навършил 30 години, за първи път попадне във феодалното владение на „граф“ Георги Тумпалов в Равадиново ще изживее дежавю. Този уникален, типично български архитектурен стил, добил популярност като „мутробарок“, достигна апогея си в края на миналия и началото на този век, и уж бе позабравен… Тогава мутрите, волно и необезпокоявани от никого, реализираха, както се изразява самият „граф“ Жоро Тумпала, „детските си мечти“ – застрояваха всяко, попаднало в полезрението им, кътче от дивата природа, най-вече защитени територии, естествено без строителни книжа и разрешителни; вдигаха островърхи кулички, крепостни стени с бойници; някои от тях се посветиха на отглеждането на диви екзотични животни в плен… и на всякакви подобни, естествено незаконни, „аристократични“ капризи, прищевки и лудории… Държавата бе разделена от босовете на ВИС и СИК на отделни феодални владения, а някои от феодалите получиха и благороднически титли, като Боян Петракиев – Барона например. Като представител на ВИС и Първа частна милиция за Черноморието, на Тумпала бе отреден созополския вилает, получи титлата „граф“… и си построи „замък“ – в защитена територия, върху селскостопанска земя, и естествено без строителни документи и разрешение за строеж.

 

Но сега все пак сме 2019 г., т.е. от 12 години сме в Европейския съюз и уж сме правова държава… Само, че „уж“… „Замъкът“ на Тумпала е построен в годината на приемането ни в ЕС /2007 г./ и би трябвало да се ползва като краве- и овцеферма, тъй като такова е предназначението на имота и той е с непроменен статут към днешна дата. Но вместо четирикраки бозайници, в просторното аристократично имение се разхождат двукраки, извозвани от Слънчев бряг и други дестинации ежедневно с десетки автобуси. И вместо от млеконадой, „графът“ ежедневно прибира десетки хиляди от стригане на заблудени овце, наши и чужди туристи, без да плаща местни данъци и такси /тъй като „замъкът“ е без разрешение за строеж и без разрешение за ползване/ и без да издава касови бележки. А когато „Господари на ефира“ го сгащиха, той просто прегази с четириколката си техния репортер. И нито комисията „Кушлев“, която запорира бутафорията, наречена „замък“, заради рекет и изнудване, нито делата за кражба на рибарски мрежи и документни измами успяха да нарушат спокойствието и благосъстоянието на „графа“. Влязлата в сила 4-годишна осъдителна присъда срещу него в крайна сметка бе отменена на последна инстанция… И какво чудно има във всичко това, след като ноторно известен факт е, че в „правовата“ ни държава е почти невъзможно да бъде осъден човек с милиони, присвоени от незаконен бизнес?

Дали пък всичките тези неща не сме ги виждали от 90-те години на миналия век насам? – Дежавю? А замъкът – кравеферма получава награди, подсъдимият бивш кмет на Созопол предлагаше подсъдимия „граф“ за почетен гражданин и го обяви пред камерите на „Господари на ефира“ за най-голям данъкоплатец /без да е платил нито един лев местни данъци и такси/… През миналата година аквапаркът на младия граф Константин, син на граф Тумпал, в който участие има и дъщерята на екскмета Рейзи, бе запечатан от НАП заради укриване на данъци… И какво толкова – „крушата не пада по-далеч от дървото“ би казал народът. Апропо, всички созополчани знаят, че в мутренските години Тумпала запали колата на Понката Рейзи… „Е, нема такава държава“ се пееше в една песен на Слави.

P.S. В момента тече поредната проверка на Бургаската окръжна прокуратура, по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, за замъка-кравеферма. И какво ще излезе от всичко това, сами можете да се досетите… Нали все пак сме „правова държава“?
А можете ли да си представите какво би се случило с някой дребен търговец, ако на някоя улична сергийка или в малко магазинче се опита да изкара някой лев без необходимите разрешителни? – Контролните и правоохранителни органи биха били светкавично бързи и безкомпромисни. Дори може и в затвора да попадне. Но замакът-кравеферма е свещена крава, от чието виме текат милиони в нечии джобове…

Силвия Монова, КРОCC