Закриват половината пощи, а откъде милиони ще вземат пенсиите си?

в България
Loading...

Масово закриване на клонове предвиждат промени в Закона за пощенските услуги приети на второ четене от транспортната комисия в НС. Според поправките половината от пощенските станции в страната може да бъдат ликвидирани.

Законодателите дават зелена светлина на Български пощи самостоятелно да закриват свои отделения в населени места с под 800 жители заради тяхната „нерентабилност”. Подобни „икономически целесъобразни” мерки обаче могат да лишат внушителна част от населението от достъп до средства за оцеляване. Припомняме, че мнозина получават социалните помощи и пенсиите си по възраст именно от пощенските клонове. Същевременно в голяма част от страната ни няма осигурен нормален транспорт, а половината територия няма и интернет, банкомати и банкови клонове.  Така хората могат да бъдат оставени на произвола на съдбата.  В над хиляда градчета и села пощенските станции са единствената останала връзка с държавата и са част от националната сигурност.

В момента Български пощи имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви шефът на държавното дружество Деян Дънешки. Той обеща да няма селище без пощенски услуги. В бъдеще те могат да се доставят и от дронове, обяви транспортният министър Росен Желязков. По думите му летателните апарати ще доставят не само пратки, но и парите за пенсии също ще левитират над страната. Ако това стане, то възникват редица въпроси , свързани със сигурността на публичните средства.

Желязков посочи, че по никакъв начин концентрацията на граждани в големите населени места не е натиск върху Български пощи да редуцира центровете си в малките населени места.

Срещу решението гласуваха “против” депутатите от ДПС и БСП. Сред аргументите им беше, че така се развързват ръцете законово на пощите да намалят клоновете си и да навредят на голяма част от населението. В отговор Желязков коментира, че и досега пощите са можели да редуцират клоновете си, но не са го направили. Отделно развиват и алтернативи като междуселищни пощальони, които разнасят парите на 300 000 пенсионери всеки месец. Същевременно обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС, решиха още депутатите. 19MIN.BG

ПО ТЕМАТА

Проектът “Ран – Ът“ (ПЪЛЕН ТЕКСТ на БЪЛГАРСКИ) – Глава 9

 

Loading...