Законопроект ще глобява Facebook 1 милион долара на ден

в Крипто
Loading...

Демократи разпространяват предложен законопроект за глобяване на големи фирми, като Facebook, 1 милион долара на ден, ако те издават криптовалути.

Големи глоби за технологични компании от калибъра на Facebook.

Това гласи доклад на Ройтерс от 15-ти юли.

Reuters цитира копие от проектозакон, който за пръв път се появи онлайн миналата седмица – и отбелязва, че предлага да се наложи глоба от 1 милион долара за всеки ден, в който дадена фирма нарушава този закон.

Според информационната агенция, законопроектът е предложен за обсъждане от Демократическото мнозинство, ръководещ Комитета по финансовите услуги на Съединените щати, и се казва, че:

Голяма платформа не може да създава, поддържа или експлоатира дигитален актив, който е предназначен да бъде широко използван като средство за размяна, разчетна единица, запас от стойност или друга подобна функция, както е определено от Съвета на гуверньорите на системата на Федералния резерв.

Докладът отбелязва, че проектозаконът, озаглавен “Закон за голяма финансова сигурност”, изглежда е знак за засилен контрол от страна на законодателите. Вероятно неотдавнашното разкриване на предстоящата монета “Libra” на Facebook е активизирала регулаторите.

Монетата би имала потенциална експозиция към 2,7 млн. милиарда потребители всеки месец.

Въпреки това Reuters очаква, че “про-иновационните” републиканци ще се постараят да блокират подобен ход и че законопроектът може да се изправи пред още по-рязка съпротива, ако премине през долната камара и бъде обсъден в Сената на САЩ.

Конгресът е поискал изслушвания по отношение на Libra и поиска от Facebook и неговите партньори да наложат официален мораториум върху развитието на дигиталния актив, докато не бъде разгледан в дълбочина.

Междувременно Джером Пауъл, ръководител на американския Федерален резерв, заяви, че признава както потенциалните ползи, така и рисковете. Освен това той твърди, че засега централната банка не е прекалено загрижена за това, че вече не е в състояние да прилага парична политика поради криптовалутите.

Обновеният бум на интерес към крипто – отчасти пробуден от съобщението на Libra – дори подтикна американския президент Доналд Тръмп публично да изрази неодобрението си миналата седмица. Тогава, той таргетира конкретно Биткойн и Libra.

С потенциалното си глобално влияние, използвайки 2,7-милиардната потребителска база на Facebook, Libra принуждава хората – корпоративни лидери, банкери и правителствени лидери – да мислят и да говорят за криптовалутите.

Това, което подбуди въпроса към Пауъл от Майк Чапо, председател на комисията по банкиране, жилищно настаняване и градски въпроси на Сената, беше основният акцент на отговора на председателя на Федералния резерв. Очевидно проектът е нещото, което тласна Тръмп да се направи публикация в Twitter, като се има предвид, че тя включваше ред, в който се казваше, че Libra “ще има малко положение или надеждност” и ще трябва да търсят банкова харта.

Нека не забравяме, че това идва точно преди изслушванията на Libra, които ще се проведат следващата седмица от комисията по финансови услуги. Изслушванията бяха инициирани от председателя, Максийн Уотърс, която предупреди, че проектът на Facebook не може да се конкурира с долара.

Това, че е налице съгласие между Тръмп и Уотърс по даден въпрос, е само по себе си историческо. Но това също така намеква за битката за власт. Става дума е за структурата на нашата финансова система и за господството на посредниците, които я управляват: банки, които са силно интегрирани, тъй като са в нашата система на управление, пари и власт.

Като пазачи на доминантната валутна система, банките, а оттам и политическите лидери, които решават как да ги регулират, могат да затруднят хората да използват децентрализирани криптовалути като Биткойн и корпоративни валути като Libra.

Twitter публикациите на Тръмп изглеждат подозрително, сякаш са били изготвени от някой с интереси в банковия сектор.

Повечето криптовалути, независимо дали говорим за Биткойн или Libra, се базират на софтуер с отворен код. Могат ли тези правителства да забранят софтуера? Технически да, но как ще се координират глобално около това усилие?

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе