Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Заклеймиха Борис Джонсън за “агент на Кремъл”

в Свят
Loading...

Позицията на новия премиер на Обединеното Кралство Борис Джонсън относно Русия е лъжлива, защото значително по-важно и по-опасно е не този, който той счита за опонент, а тези, които ще му станат съюзници на международната арена.

Това сподели немският журналист Тило Кеслер в «Deutschlandfunk».

Авторът обръща внимание на това, че яростният стремеж да се изведе Британия от ЕС е налице не само при Джонсън, но и при американския президент Доналд Тръмп. Бидейки очевидни противници на ЕС, те могат да се обединят в крайно неблагоприятен за Европа и Запада като цяло «англосаксонски алианс». Неслучайно в Обединеното Кралство вече наричат Джонсън «британския Тръмп», отбелязва авторът.

«Тръмп разглежда Брекзита в качеството му на необходим механизъм, който ще позволи да се разбие и отслаби ЕС от политическа гледна точка», продължава авторът, припомняйки, че в името на това главата на Белия дом дори е гарантирал на Британия щедра подкрепа под формата на двустранно споразумение за свободна търговия.

Но къде по-важен е проблемът за журналиста, който произлизал от факта, че това е изгодно за Москва. Според него, колкото и да е странно, но Борис Джонсън имал общи интереси с руския лидер Владимир Путин.

«Всичко, което отслабва Запада, е само от полза за стратегическите интереси на Кремъл», констатира авторът, иронично отбелязвайки, че новият премиер на Британия може дори да стане «новият приятел» на Владимир Путин.

Петя Паликрушева, News Front

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе