Заклеймиха Борис Джонсън за „агент на Кремъл“

в ПО СВЕТА

Позицията на новия премиер на Обединеното Кралство Борис Джонсън относно Русия е лъжлива, защото значително по-важно и по-опасно е не този, който той счита за опонент, а тези, които ще му станат съюзници на международната арена.

Това сподели немският журналист Тило Кеслер в «Deutschlandfunk».

Авторът обръща внимание на това, че яростният стремеж да се изведе Британия от ЕС е налице не само при Джонсън, но и при американския президент Доналд Тръмп. Бидейки очевидни противници на ЕС, те могат да се обединят в крайно неблагоприятен за Европа и Запада като цяло «англосаксонски алианс». Неслучайно в Обединеното Кралство вече наричат Джонсън «британския Тръмп», отбелязва авторът.

«Тръмп разглежда Брекзита в качеството му на необходим механизъм, който ще позволи да се разбие и отслаби ЕС от политическа гледна точка», продължава авторът, припомняйки, че в името на това главата на Белия дом дори е гарантирал на Британия щедра подкрепа под формата на двустранно споразумение за свободна търговия.

Но къде по-важен е проблемът за журналиста, който произлизал от факта, че това е изгодно за Москва. Според него, колкото и да е странно, но Борис Джонсън имал общи интереси с руския лидер Владимир Путин.

«Всичко, което отслабва Запада, е само от полза за стратегическите интереси на Кремъл», констатира авторът, иронично отбелязвайки, че новият премиер на Британия може дори да стане «новият приятел» на Владимир Путин.

Петя Паликрушева, News Front