The Bulgarian Times

Задача за ЕДИН МИЛИОН лева

в България

И тя е свързана с производството на електроенергия от фотоволтаични инсталации в България и се основава на конкретни данни за вчерашния ден, 18-ти февруари 2019-та г. Разминаването между данните на българския Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и обединението на европейските ЕСО не просто шокира, а направо втрещява. Нещо повече! Приблизително такова разминаване се забелязва и между данните на самото (из)родно ЕСО при показване на производството на електроенергия в реално време и обобщените данни за деня, които се показват на следващия ден, т.е. днес 20-ти февруари, за вчерашното разпределение на товара в страната.

Ето всичко събрано в инфографика ТРИ в ЕДНО (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, ако се наложи и втори път):

В лявата част на снимката, на английски език, се вижда графиката за производството на електроенергия у нас, за 18-ти февруари, по часове и, по видове източници. В часовия пояс между 12 и 13 часа генерацията на електроенергия от фотоволтаици според европейското ЕСО е била в размер на 201 Мега-Вата. По същото време (из)родното ЕСО показва товар в размер на 668 МВт. Разликата е повече от 450 МВт!!!

Ако съберете всички числа от лявата графика (5 384 МВт) и от горната в ляво графика, без последното число (Товар на РБ) (5 930 МВт) се получава разлика от 550 МВт!!! Последните две сумарни числа представят общата генерация, включваща както вътрешното потребление, така и износа към съседите ни. Затова те се различават от двете числа, свързани с долната червена двойна стрелка. Последните две числа показват вътрешното потребление само, без износа. Те също се разминават с около 600 МВт. Лявата и долната дясна графики са усреднение за часовете между 12 и 13, на деня. Горната лява графика е моментна снимка в часа изписан над нея. Това и обяснява колебанието в товарите от около 50 МВт.

Въпреки това над 450 МВт слънчева електроенергия някъде се губят, а също така още между 100 и 150 МВт товар от друг източник!!!

На какво може да се дължи тази мистификация? ЕДИН Мега-Ват-час електроенергия произведена от фотоволтаици у нас се заплаща около 400 лева. Започвате ли да стопляте? Само за разглеждания период между часовете 12 и 13 имаме 467 * 400 = 186 800 или почти 190 хиляди лева. Но слънцето не грее само един час в денонощието, а подобни разминавания има и през останалите слънчеви часове от денонощието. Като прибавите и останалите над 100 МВт разминаване и се съберат всички числа се получава джакпот от над 1 000 000 (един милион) лева.

Честито на печелившите!

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Към момента 164 депутати имат фотоволтаични паркове… възможно ли е друго решение, освен Народен съд!?

 

Loading...

Последни от България

Отиди Горе