Задава се нов автомобилен гигант

в ПО СВЕТА

Това ще създаде третата по големина в света група в автомобилния сектор

Fiat Chrysler представи днес проект за сливане с Renault, създавайки третата по големина в света група в автомобилния сектор, предаде Франс прес. Според предложението, отправено от Fiat Chrysler към Renault, новата компания ще бъде 50 процента собственост на акционерите на италианско-американския автомобилопроизводител и 50 процента на акционерите на френския, обясни Fiat Chrysler в комюнике. Управителният съвет на Renault заседава тази сутрин по офертата за сливане. След заседанието ще бъде разпространено комюнике.

Още снощи стана известно, че Renault и Fiat Chrysler се готвят да обявят днес проект за сливане, който може да развълнува целия сектор. Според източници официалното съобщението ще бъде направено преди отварянето на борсите. Очаква се в публикуваното комюнике да пише, че „ще бъде проучена възможността за обединяване на двете групи“, което в крайна сметка да завърши със „сливане“, посочи единият от източниците.

“ Renault и Fiat Chrysler обсъждат обединяване на капиталите и се готвят да направят съобщение утре сутрин“, потвърди снощи втори източник. Според трети източник предстоящото съобщение ще бъде резултат от преговори, започнали още при управлението на Карлос Гон, бившия емблематичен директор на френския автомобилостроител, разследван в Япония за финансови злоупотреби, предаде БТА.

Заедно с партньорите си Nissan и Mitsubishi, Renault е най-големият световен автомобилопроизводител по обем на продажбите – близо 10,76 милиона продадени коли за миналата година, изпреварвайки Volkswagen с 10,6 милиона и Toyota с 10,59.

Fiat Chrysler подчертава, че със сливането ще бъде създаден третият по големина в света производител на автомобили с годишни продажби от 8,7 милиона превозни средства и „силно присъствие в ключови региони и сегменти“. Правителството на Франция обаче изрази предпазливост към евентуално сливане между двете компании, допълва Асошиейтед прес.

Френската държава притежава 15 процента от Renault и представител на властите е заявил, че правителството ще се съгласи на съюз с Fiat Chrysler, само ако бъдат защитени работните места и националните интереси на Франция.