Забраняват наргилета и бездимни е-цигари на закрито (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Да се забранят бездимните и електронни цигари на закрито – идеята е част от мерките в борбата с тютюнопушенето, които Министерството на здравеопазването предлага, предава бТВ.

По закон – в закритите пространства пушенето на класически цигари е забранено. Ограничение за електронните и бездимните цигари обаче няма.

По данни на СЗО – България и Гърция са на челни позиции по брой пушачи. Около 37% от населението пуши. Средното ниво за Европа варира между 25% и 27%, като вредният навик е по-разпространен сред мъжете.

Преди около година Марсел Хамуд е сменил традиционните цигари с бездимни цигари. Според него те не пречат на непушачите, защото нямат силна миризма. Някои непушачи обаче са на противоположното мнение и искат забраната да се разшири, за да обхване и новите цигари.

Милена, която е отказала тютюна преди 15 години, признава, че мирисът на бездимните и електронните цигари е по-поносим, но предпочита помещения, в които и те не се употребяват.

Лекари подкрепят мерките на Здравното министерство.

„Няма никакви доказателство, че намаленото количество отрови по-малко засяга организма. Половин чаша отрова – все още си е отрова”, коментира д-р Гергана Гешавова.

Тя предлага към предложените промени да се добавят и мерки за допълнително ограничаване на рекламите на тютюневи изделия. Проектът на здравното министерство все още е в период на обществено обсъждане. Предложената забрана обхваща и наргилетата – така наречената водна лула.

Междувременно, депутатите от здравната комисия подкрепят паралелен проект на Обединените патриоти. Той обаче забранява само наргилетата. Патриотите все още искат в заведенията да се върнат залите за пушачи и непушачи.

 

Шокиращо проучване: Парата в електронните цигари убива 85% от клетките в устата

Учени: ​Електронните цигари са смъртно опасни