Жилетките искат минимална работна заплата €1300

в СВЯТ

1300 Евро минимална работна заплата!
Време е наемният труд и в България да се сети, че трябва да се бори за правата си!


Готовността на «жълтите жилетки» да участват в протестни акции след три месеца демонстрации намалява, заяви в интервю за France Info членът на движението Бенжамен Белаиди.

Макар полицейската агресия да е изплашила някои от участие в протестите, обществената подкрепа на движението не е намаляла, а властите продължават да не са готови да се вслушат в исканията на народа, твърди активистът.

В същото време съгласието на властите да се проведе референдум и вдигане на минималната работна заплата до 1300 евро би могло да сложи край на протестите, счита той.

Според активиста, намаляването на броя на участниците е реакция от полицейската агресия.

«Днес, когато излизаш да протестираш във Франция, не знаеш дали ще се върнеш у дома си», подчертава активистът.

Но, според него, това не означава, че обществената подкрепа за движението е намаляла.

Според Белаиди, независимо от старта на голямо общонационално обсъждане с президента на страната Еманюел Макрон, той не чувства, че правителството е чуло протестиращите.

Самият Макрон еднозначно заявил, че независимо от обществените дебати, неговата политическа линия остава неизменна и той има намерение да доведе до край програмата си.

Според активиста, подобна позиция превръща голямото обществено обсъждане «в приятелска среща на четири очи», в която вземат участие кметовете на градовете и «щателно избрани лица».

«Мен, за съжаление, никой не ме е канил на каквито и да било дебати», казва събеседникът на изданието.

Белаиди твърди, че съгласието на властите да провеждат референдум и да вдигнат минималната работна заплата до €1300 ще доведе до свиване на протестното движение.

«Ако Макрон направи това, ще свием движението», твърди активистът.

Петя Паликрушева, News Front

https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/gilets-jaunes-le-referendum-d-initiative-citoyenne-et-un-smic-a-1300-euros-et-on-eteint-le-mouvement_3183985.html