Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Животът и приключенията на едно семейство в тайгата

в Лайфстайл
Loading...
Любовна история, която ще ви накара да оставите всичко и да заживеете на по-ниски обороти в Сибир.

Запознайте се с Елена Беседина от Сибир. Тя е пътуващ творец, фотограф, съпруга на пътешественик и майка на две деца. Семейството живее в малка дървена къща в гъстата гора в тайгата в Якутия на над 7700 км от Москва.

Преди Елена да срещне съпруга си, тя живее и работи в Челябинск, в Урал, но двойката решава да промени радикално живота си и те се отказват от градския живот, за да заживеят като номади.

 “Обикновено съпругите на страстните пътешественици виждат съпрузите си два пъти в годината или дори веднъж на две години. Те чакат възлюбените им да се върнат у дома от далечни пътешествия и често им е скучно и, разбира се, те често се тревожат. Ние решихме този проблем по особен начин – вземаме цялото семейство на нашето приключение”, пише Елена в блога “Жена от тайгата”.

На съпруга на Елена, Акбуре, са му необходими само три седмици, за да построи шестоъгълна дървена къща за семейството насред гората. Излишно е да споменаваме, че съпругата му много се гордее с него. Тайгата може да бъде много романтично място благодарение на стотиците възможности да покажете от какво в действителност сте направени.

Това семейно приключение започва преди три години в Сибир, от Красноярския край, на близо 3050 км от Москва. Следващата спирка е руската република Саха, известна още като Якутия. Семейството живее със северни елени в тундрата, пътува по знаменитата гора “Ленски стълбове”, която е защитена от ЮНЕСКО, празнува Нова година през лятото и дори посещава някои от най-високите планини в региона. Самолетите вземат връх над останалите превозни средства, когато влаковете спират, а хиляди километри са пресечени от вода и покрити с кални пътища.

Якутия е земя на легенди; достатъчно е човек да погледне планинския хребет Саркичан. Местните хора вярват, че ако тук заченете дете, тя или той ще стане супергерой. Е, добре, ако някога ви се прииска да видите тези планини, просто помнете, че Саркичан е едно от най-опасните места в света и царство на непредвидимия хаос. През зимата тук цари изключителен студ и когато слънцето започва да стопля скалите през пролетта, се появяват безброй свлачища. Те не спират, докато температурите отново не паднат под нулата. А освен това през лятото проливните дъждове също предизвикват свлачища.

Зимите тук са дълги, а температурите са много под нулата.

При все това животът в Якутия е приказка: можете да ходите на училище, яздейки северен елен, точно като в “Замръзналото кралство” на Дисни. “Разбира се, аз също съм яздила елен”, разказва Елена. “Първо паднах няколко пъти от седлото, а имах и много падания с елена в снега. Дори изминах 100 м, през които еленът следваше посоката, която исках, само че точно на 80 градуса в обратната страна. И все пак това не са 180 градуса, разбирате какво имам предвид, нали?”

Можете ли да познаете накъде бързат тези елени? Към сутрешната си солена закуска, разбира се! Солта е съществен елемент за правилния метаболизъм. Хищниците я получават от кръвта на плячката си, но в растителната храна, която яде еленът, няма никаква сол, затова те обичат да ближат кубове от сол.

В Якутия рибата расте по дърветата и всеки ден трябва да я берете, както Елена прави през зимата: “Набирам този “букет” почти всеки ден, на същото място, откъдето вземам вода. Колкото по-високо е слънцето, толкова по-забавно е да “се бере” риба около дупката в леда. Понякога разбирам всички тези мъже, които са си направили палатки около дупката, донесли са си преносима печка и си варят чай. Един ден и аз без съмнение ще направя това”, пише Елена.

Когато живеете в Сибир, една борова шишарка може да се превърне по вълшебен начин в сладък вкусен десерт със суров аромат на тайга. “Нашите вечери, обеди и закуски могат да накарат всеки страстен любител на здравословната храна да позеленее от завист”, казва Елена.

Децата растат сред дивата природа и имат невероятно детство. Техните най-добри приятели са елените и кучета и те могат свободно да изследват всичко, а тяхната площадка за игри е целият Сибир.

“Целта на пътешествието е да не се закотвяте на едно място и да не се ограничавате от всекидневния комфорт, вие сте свободен странник. И като странстващ господар на живота си, можете да изкарвате хляба си и в степите на Украйна, и в планините на Китай и дори насред океана”, пише Елена.

Тя признава, че понякога не е лесно. И “не е лесно” не значи, че нямате достатъчно пари, за да отидете на ресторант или да си купите нова джунджурия. Пътешестването сред дивото с две малки деца не е пикник. Елена казва: “Ние спечелихме за сателитен интернет и соларни панели със собствения си труд и всеки член на нашия малък екип е вложил най-доброто от уменията си. Със сигурност знам, че ще оцелеем при всяко положение, ще се приспособим навсякъде, ще затегнем коланите, когато дойдат тежки времена, и тогава ще бъдем щастливи, че сме се справили сами със всичко. Ще станем по-силни, по-независими и дори ще постигнем нещо повече”.  Russia Beyond

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе