ЕС подкрепи преврата във Венецуела, Русия възропта

в ПО СВЕТА

Световните реакции на събитията във Венецуела не закъсняха. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна провъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, отзвукът стигна и до Европа. Комисарят за външната политика Федерика Могерини заяви от името на 28-те страни, членки на ЕС, че народът на Венецуела масово е призовал за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба.

„Този глас не може да бъде пренебрегнат. ЕС горещо препоръчва незабавно да се започне политически процес, който да доведе до свободни и справедливи избори в съответствие с конституционния ред“, се пояснява в нейното изявление.

Могерини призова още да се спазват гражданските права и свободата на всички членове на Националното събрание, включително и на неговия председател Хуан Гуайдо, както и, че насилието и крайната употреба на сила от органите, гарантиращи сигурността, са напълно неприемливи и не могат да разрешат кризата“.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че се надява цяла Европа да се обедини в подкрепата си за демократичните сили на Венецуела.

САЩ, Канада и повечето латиноамерикански държави вече подкрепиха Гуайдо, след като той се самопровъзгласи за временен водач на държавата и така постави в изолация президента Николас Мадуро.

Американският президент Доналд Тръмп лично призна председателя на опозиционния парламент на Венецуела за временен президент на Венецуела. Той призова другите западни правителства да последват действията му и се зарече да продължи натиска върху Каракас.

„Днес, официално признавам председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела“, написа в „Туитър“ Тръмп и подчерта, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела.

Съвсем различен е отзвукът в Русия. Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. „Събитията във Венецуела добре показват как прогресивното западно общество в действителност се отнася към международното право“, заявява Захарова.

„Известия“ пък цитира председателя на Комитета по международните въпроси към Съвета на Руската федерация Константин Косачев. Според него Венецуела е сред държавите, в които САЩ се опитва да се намесва и да влияе на процеса на суверенна смяна на властта.

Руският сенатор е казал, че събитията, които текат във Венецуела, са вътрешна работа и е уточнил, че с „народа й трябва да се сътрудничи при решаване на натрупаните проблеми, но не и с блокада. Всяка сегашна политика на САЩ по отношение на Венецуела, включително и последното изявление на Тръмп, е пряко и безцеремонно вмешателство във вътрешните работи на страната“, категоричен е Косачев, който напомня за смяната на властта в Либия с пряката намеса на САЩ, „за трудностите, с които се сблъсква Ирак“ и за проблемите в Сирия. Според него Венецуела е просто следващата държава в списъка. Дир. бг