Ердоган: стартирането на „Турски поток“ ще се състои на 8 януари заедно с Владимир Путин

в ПО СВЕТА

Газопроводът «Турски поток» ще бъде отворен на 8 януари, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

«Ще дадем старт на още един газопровод, «Турски поток», на 8 януари в Истанбул»-, каза той по време на церемонията по откриването на газопровода TANAP, който се проведе в провинция Одрин в северозападната част на страната.

Както каза тези дни прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, Владимир Путин ще отвори газопровода заедно с Ердоган. И двамата президенти потвърдиха това намерение в скорошен телефонен разговор, добави говорителят на Кремъл.

Миналата седмица бе съобщено, че довършителните работи по пускането в експлоатация по газопровода приключват. Газпром вече е запълнил и двете линии с газ по цялата дължина от крайбрежните съоръжения близо до Анапа до пункт за събиране в района на Кийкей на турското крайбрежие.

Две направления от газопровода „Турски поток“ с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяко от които са положени по дъното на Черно море.

Първият е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият — за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.
Газът от «Турски поток» ще отиде в Европа по тръбопровода, който сега се строи в Сърбия от границата с България до Унгария.

Това е разклонение с дължина 402 километра, пропускателна способност 12,87 милиарда кубически метра на входа и около десет милиарда на изхода. Генерален поръчител е Gastrans. Един от най-трудните участъци минава под река Дунав в района на град Смедерево, на 50 километра югоизточно от Белград. News Front

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

За 10-те години управление
Борисов
изпълни
всички поръчки
на новия ни „покровител“ – САЩ:

БОНУС!