Ердоган за НАТО: Какъв алианс е това?

в ПО СВЕТА

Турският президент с яростна критика към Вашингтон

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път отправи яростна критика към САЩ заради продължаващата им подкрепа към свързаната с ПКК кюрдска милиция, предаде „Дейли Сабах“.

„Що за северноатлантически алианс е това, що за сътрудничество е това? Вие (САЩ) давате на терористите 23 000 камиона оръжия и боеприпаси, но когато ние поискаме, дори не ни ги продавате“, заяви турският президент в град Бурдур по време на предизборен митинг.

Турция остро критикува натовските си съюзници от САЩ заради оказваната подкрепа към кюрдските бойни формирования, действащи в Сирия. Тях Анкара разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, обявена за терористична организация в Турция, ЕС и САЩ. Американската армия си партнира с кюрдските и арабски милиции в борбата срещу „Ислямска държава“.

Реджеп Ердоган разкритикува страните, които от „хиляди километри разстояние“ планират провеждането на операции в Сирия, докато Турция е под постоянна заплаха в 911-километровата си граница със Сирия. Ердоган добави още, че само тези, които са на страната на Турция, ще спечелят в региона. Той потвърди решимостта на Турция да се бори с тероризма в съседна Сирия. „Ние определено ще нанесем тежък удар на терористичната организация скоро“, каза Ердоган. Турската армия се готви за нова офанзива в Сирия.

Денис Джамбазов, Факти.бг