„Ел Паис“: Агентурата на Путин вече работи в Европарламента

в СВЯТ

За предстоящите тази пролет избори за европейски парламент от Брюксел предупредиха, че очакват мащабна дезинформационна война от Кремъл с фалшиви новини и останалите методи на службите под диктовката на Владимир Путин, пише мадридският в. „Ел Паис“. Но се оказа, че агентурата на Кремъл вече работи в Европарламента и има достъп до секретна информация и данни.

Става дума за Елизавета Пескова, дъщеря на личния говорител на руския президент Дмитрий Песков. От ноември миналата година тя работи официално в екипа на френския евродепутат Еймерик Шопрад, бивш член на Националния фронт на Марин льо Пен.

Това разкритие увеличи притесненията от руско инфилтриране, чрез което Кремъл получава достъп до важна информация от ЕС. Предупреждение отправи латвийската евродепутатка Сандра Калниете, която първа алармира за Пескова пред „Свободна Европа“.

Шопрад, експерт по геополитика, който открито подкрепя Русия, отрече да е предоставял конфиденциална информация на своята руска асистентка. „Тя не е виждала подобно съдържание, пък и аз като депутат никога не съм изисквал такива данни“, опита да успокои той, като добави, че Пескова няма достъп до вътрешните дебати в различните комисии.

„Тя не знае какво се говори там, миналата седмица ми помогна да събера данни за президентските избори в Сенегал“, увери той. Шопрад призна, че познава отдавна баща й, личния говорител на Путин Дмитрий Песков.

Източници от Европарламента потвърдиха, че присъствието на рускинята не нарушава никакви вътрешни правилници, което не намалява тревогата в Брюксел. „Тази жалка ситуация вади на показ обезпокоителните пробойни в нашите служби за сигурност и европейските разузнавателни институции, особено в собствените ни институции“, коментира испанската евродепутатка Беатрис Бесера.

Пескова, която следва право и политически науки в Париж, е много активна в социалните мрежи като влиятелен „инфлуенсър“ – има над 80 000 последователи в Инстаграм. Нейният договор в европарламента е за 3 месеца с възможност за продължаването му, както и станало.

Преди нея на мястото й в екипа на Шопрад са преминали три французойки със заплата от 1000 евро на месец, по-ниска от разрешените от правилника 1600 евро. „Свободен съм да избера кой да работи в моя офис, стига да спазва правилата. В нашата западна цивилизация оценяваме личностите по техните собствени качества, а не по фамилните им връзки“, каза още Шопрад, който има няколко книги на тема сблъсъка на цивилизациите.

Дмитрий Песков работи в информационния екип на Кремъл от 2000 г., годината, в която Путин стана президент. Оттогава той е личен говорител на руския лидер.

Случаят с дъщеря му е вторият скандал около неговото семейство през последните дни след като „Гардиън“ разкри, че съпругата му – фигуристката Татяна Навка, е разследвана в САЩ заради сметките й в страни с данъчни облекчения. Канал 3

ПО ТЕМАТА

Дъщерята на говорителя на Путин стажува в Европейския парламент