Електрошок

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В началото на седмицата енерГЕПИйната мафия задейства план „Коледни подаръци“ и за целта наду борсовата цена на електроенергията до най-високите нива в цяла Европа. Сега за първи път, единствено и само тук ще повдигнем малко завесата над схемата. За целта ще видите няколко графики, които би трябвало да ви помогнат да се ориентирате. За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките.

Горната графика е по данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и енергийната борса (БНЕБ). От нея става ясно, че въпреки увеличеното производство на 3-ти декември в сравнение с предния 2-ри декември цената на борсата скача с близо 90%. Как можем да разберем, как се получава така? Може би за отговора ще ни помогне специалния поглед върху делата на борсата?

Тези две графики би трябвало да ви помогнат да се ориентирате.

Липсва ви графиката за 3-ти декември? Опитайте се да се досетите, как би изглеждала тя? А през това време не забравяйте, че и на мен много неща ми липсват, но аз не ви се оплаквам.

Апропо! И за утре, 9-ти декември, българската цена е най-високата в Европа, а също така и средната от началото на месеца.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)