Електромобилите на Tesla скоро ще получат батерии за 1,5 милиона км пробег

в ПО СВЕТА

Наскоро се появи информация, че Tesla е разработила нов тип акумулаторни батерии за своите електромобили, които осигуряват 1,6 милиона км пробег, без да се заменя нито една батерия от акумулаторния блок. Сега канадски химици публикуваха резултатите от тестовете на тези батерии, както и някои подробности за тяхното устройство. Изпитанията показаха, че иновационните акумулаторни батерии издържат 4000 цикъла зареждане/разреждане, като след тези цикли губят само 10% от капацитета си. По този начин те осигуряват пробег от 1,6 милиона км без замяна на акумулаторния блог. Научната статия с резултатите от тестовете е публикувана в изданието Journal of The Electrochemical Society.

Описаната в статията батерия, която Tesla вече патентова, е литиевойонна, Същите батерии се използват в различните мобилни устройства – лаптопи, таблети, смартфони и т.н. Но и тези стандартни батерии могат да бъдат усъвършенствани.

Най-характерната особеност в новите акумулаторни батерии е нестандартният химически състав на катода. Той се описва с формулата LiNi0,5Mn0,3Co0,2O2 и осигурява за катода 20% по-висок относителен капацитет в сравнение с традиционните литевойонни батерии. Анодът е направен от графит. В електролита са добавени специални вещества за подобряване на характеристиките, но техният химически състав е фирмена тайна.

Тестовете са включвали дълги цикли на зареждане и разреждане при температури 20, 40 и 55 °C, както и продължително съхранение при същите температури. Някои серии тестове са продължили три години.

Според разработчиците, новият тип батерии ще окаже влияние не само на електромобилите, но и на домашните системи за акумулиране на електрическа енергия, технологичното време на живот на които ще нарасне до 20 години.

Даниел Десподов, Kaldata.com

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА