ЕК и ЕП призоваха за ратификация на Истанбулската конвенция

Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП) призоваха държавите-членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят, колкото се може по-скоро. Това стана снощи по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, съобщава БНТ. Всички държави от ЕС са подписали конвенцията, но само 17 са я ратифицирали. Сред държавите, които все още не са, е и България.

Според зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип Конвенцията е предизвикала интензивни обществени дебати в някои държави заради грешния превод и неправилно тълкуване на термина “джендър”.

“Има притеснения, че ратифицирането на Конвенцията ще принуди държавите-членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанец на транссексуални или интерсексуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на Конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел”, подчерта Андрус Ансип, зам.-председател на Европейската комисия.

Според европейските социалисти документът не е идеология, а опит за защита на жените от насилие.

“Докато правителството на България, която в момента е председател на Съвета на ЕС, оттегля Истанбулската конвенция от парламента, жените в цяла Европа продължават да бъдат бити, изнасилвани, тормозени и дори убивани поради единствената причина, че са жени”, заяви Кристин Револ Далон Бонефоа, депутат от ПЕС.

Ангел Джамбазки от ВМРО каза по време на дебата, че представлява България и българското правителство и нарече думите на колегите си от Европарламента по отношение на страната ни “непремерени”.

“По-голямата част от вас доказаха, че разговорът за тази Конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции, но просто не са живели във време на комунизъм. Ние сме против насилието, но в този документ има “джендър” идеология”, заяви Ангел Джамбазки.

Според Европейската народна партия Истанбулската конвенция е най-добрият инструмент за борба с насилието срещу жени, с който в момента разполагаме. ГЛАСОВЕ