Експериментът в Русе: Безспорен успех на 4-дневната работна седмица

в БЪЛГАРИЯ

За един интересен експеримент в Русе ви разказахме преди половин година. Собственик на консултантска фирма въведе четиридневна работна седмица, като запази заплатите и бонусите на служителите си. Шест месеца по-късно експериментът е оценен не просто като положителен, а и като единствения възможен начин на работа в тази фирма.

Когато през юли Петър Петев решава служителите му в офисите в Русе и Бургас да почиват с един ден повече през седмицата, не е много сигурен за резултата. Днес вече няма никакво колебание – ползите от 4-дневната работна седмица са безспорни.

Спокойно можем да отчетем експеримента като успешен, тъй като нито работата изостава, а всъщност и атмосферата в офиса е невероятна, обяснява Петър Петев — собственик на консултантска фирма. И дори не намира недостатъци в този модел на работа, защото колегите му сами си правят графика за почивките.

Имаме постоянно присъствие в офиса, но пък хората се редуват. Понякога сливат петък с понеделника от едната и от другата седмица и им стават дори четири почивни дни, обяснява Петър Петев.

Въпреки по-малкото работни дни заплатите на служителите във фирмата не са намалени. Отпуските — също, а бонусите са се увеличили.

Имаме система, по която възнаграждаваме експертите по повод на конкретна работа, конкретно мероприятие, което така се е случило с по-голям интензитет на натоварването, така че нищо не се е променило, обяснява директорът на фирмата.

Служителите в офиса вече дори и не могат да си помислят, че ще се върнат на стандартната седмица.

Даже не стои на дневен ред въпросът за отмяна на този начин на определяне на работното време, казва Петев.

Служителите са доволни не само, че успяват да се справят с планираните си задачи за по-кратък период, но и защото им остава време за развлечения и хоби.

В тази русенска фирма всички са единодушни, че успешният модел може да се внедри и в други компании в сферата на услугите.

КРОСС

ПО ТЕМАТА

Учен препоръчва въвеждане на 3-дневен уикенд

ОЩЕ ПО ТЕМАТА