Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Едуард Сноудън: Без руско убежище сега щях да съм в Гуантанамо или мъртъв

в Свят
Loading...

През лятото на 2013 година 29-годишният анализатор от Агенцията за национална сигурност на САЩ предостави хиляди документи на журналисти на Guardian и Washington Post, които публикуваха серия от разследващи статии, които завинаги промениха възприятието в света за американските шпиони.

Шест години по-късно виновникът за изтичането на тази информация Едуард Сноуден живее в Русия под закрилата на правителството на Владимир Путин.

Това, каза Сноуден, докато седеше пред компютъра за последния епизод от подкаста на КИБЕР, беше малко неочаквано.

„За мен, израснал в обкръжението на разузнавателната общност, Русия беше ужасно място — Мордор“, казва Сноуден, обяснявайки, че не се е изненадал, че му се е наложило да замине в чужбина, но не е очаквал да бъде там, където е.

Очаквах животът да е много по-труден — казва той, нервно смеейки се. Мислех, че ще бъда в Гуантанамо. И в известен смисъл, добавя Сноуден, «животът ми всъщност стана напълно нормален сега».

Той е разочарован, че хората говорят за него, сякаш се крие, но той прост си седи в апартамента в Москва.

Бивш анализатор на АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ) отбеляза, че първоначалният му план е бил да избяга в Еквадор и да потърси убежище там.

И ако Джон Кери, държавен секретар по онова време, не беше анулирал паспорта му, когато е пристигнал в Русия, «сега щях да съм в Гуантанамо или мъртъв», като се има предвид как Еквадор предаде Джулиан Асандж.

Разобличителят на тайните на американските спецслужби също разсъждава за сегашната си роля на медийна фигура, признавайки, че в момента това, което прави и казва, вече не е от значение.

«Не ме интересува — каза Сноуден, като заяви, че в момента той не може да контролира това, което е дал тогава на пресата, или да има реално влияние върху това, което ще се случи с тези документи. — И това, което се случва с мен, няма значение.

News Front

От Русия с любов: Как живее Сноудън в Москва

 

Мобилните оператори в България подслушват

 

Едуард Сноудън: «глобалното затопляне е измислица на ЦРУ»

 

Сноудън: Фейсбук е компания за следене, маскирана като социална мрежа

 

Последни от Свят

Отиди Горе