Една местност в Русия с площ, по-голяма от тази на Великобритания. Опознайте Русия: платото Путорана – сибирското царство на скали и вода

в ПО СВЕТА

Можете ли да си представите планински масив, спиращ дъха повече от Гранд каньона? Една местност в Русия с площ, по-голяма от тази на Великобритания, може и да ви изненада.

Природата

Едно от най-недостъпните места в Русия е платото Путорана – вулканичен масив, покрит с гори, езера и водопади. Преди около 100 години платото изобщо не е изследвано и първите външни лица тук се появяват едва през 1930-40-те години. До този момент само местните племена – евеките – обикалят района със своите стада от елени. Днес обаче добре подготвени туристически групи посещават това екстремно място, но все още има места, на които човешки крак не е стъпвал.

Хората

Времето тук е непредсказуемо и суровите сибирски зими се обръщат в твърде горещи лета, които носят рояци от комари. Понякога обаче в средата на юли са възможни и снегове, а водачите разказват как преди 10 години група туристи е застигната от летен снеговалеж. Те успели да изминат едва 8 км в рамките на три дни, защото трябвало да се движат внимателно, предпазвайки се от травми, и да чакат, докато снегът се стопи. В крайна сметка били толкова изтощени, че така и не завършили планинския си маршрут. Опитните туристи смятат есента за най-доброто време за посещения, когато човек може да се наслади на червени и жълти багри, да похапне диви плодове, а рояците комари вече да ги няма.

Детайлите

Един от най-красивите райони е езерото Лама и неговите близки водопади, особено Нералах. Местните туристически агенции предлагат маршрути за пешеходен туризъм, а някои от най-живописните места могат да бъдат достигнати и с лодка. Заставайки на върха на водопада, необходима е особена предпазливост за туристите, за да уловят перфектния кадър. Едно от най-невероятните преживявания е полет над платото с хеликоптер, но това е доста скъпо удоволствие.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА